Ροξάκια της Βάσως
ζυμη:
- 1 φλυτζ σπορελαιο
- 1 φλυτζ. Γαλα
- 80 γρ μαγια φρεσκια
- 2 αυγα
- 1 κουτ γλ μπεικιν παουντερ
- 1 κουτ σουπας ζαχαρη
- 1 κιλο αλευρι περιπου (μετρια ζυμη)
γεμιση:
- 1 φλυτζ καρυδια στο μουλτι
- 1 κουτ γλ κανελλα
- 1 κουτ γλ γαρυφαλλο
- 3 κουτ σουπας κακαο
- 2 κουτ σουπας φρυγανια τριμμα
- λιγο κονιακ για να ενσωματωθουν τα υλικα στη ζυμη και προσθετουμε και λιγο αλευρι για να ενσωματωθουν.
σιροπι:
- 1 κιλο ζαχαρη
- 4 ποτηρια νερο
- φλουδα ενος λεμονιου
- Βαζουμε το γαλα χλιαρο σε μια λεκανιτσα και διαλυουμε τη μαγια και μετα βαζουμε το σπορελαιο και τη ζαχαρη. Ανακατευουμε να διαλυθει η ζαχαρη και ριχνουμε και το μπεικιν. Χτυπαμε τα αυγα και τα ριχνουμε μεσα και βαζουμε αλευρι οσο να γινει μια μετρια ζυμη.
- Χωριζουμε τη ζυμη στα δυο (η μια μπαλα να ειναι λιγο περισσοτερο απ την αλλη) και στην πιο μικρη μπαλα βαζουμε τα υλικα της γεμισης. Αφηνουμε μιση ωρα να ξεκουραστει η ζυμη μας.
- Στη συνεχεια παιρνουμε ενα κομματι ζυμης απ την ασπρη ζυμη και το ανοιγουμε σε φυλλο και παιρνουμε κομματι απ την σκουρη ζυμη και το πλαθουμε κορδονι στο μηκος του φυλλου μας.
- Τυλιγουμε τη σκουρη ζυμη με το φυλλο μας σε ρολο και κοβουμε με το μαχαιρι κομματια σε παχος δυο δαχτυλων και τα παταμε με την παλαμη μας να πλατυνουν και τα βαζουμε σε λαδωμενο ταψι το ενα διπλα στο αλλο με καποια αποσταση γιατι θα φουσκωσουν στο ψησιμο.Ψηνουμε στους 200 βαθμους μεχρι να ροδισουν.
- Στο μεταξυ εχουμε βαλει το σιροπι να γινεται και μολις βγαλουμε τα ροξακια απ το φουρνο τα περιχυνουμε με το ζεστο σιροπι και μεσα σε πεντε δεκα λεπτα τα αναποδογυριζουμε απ την κατω πλευρα για να σοροπιαστουν καλα και οι δυο πλευρες.
- Αφηνουμε να τραβηξουν το σιροπι και σερβιρουμε. Καλη επιτυχια!!!
Τα ροξακια πρεπει να ειναι ζεστα και το σιροπι ζεστο για να σοροπιαστουν καλα.αν ειναι το ενα χλιαρο και το αλλο ζεστο οπως ισχυει για τα περισσοτερα γλυκα δεν σιροπιαζονται οπως πρεπει.
Ροξάκια
Ροξάκια, όπως λέμε...Ροξάν