Mohnstollen ή Στόλεν με Παπαρουνόσπορο
- 1 φρεσκια μαγια
- 50 γρ ζαχαρη
- 150 μλ γαλα (χλιαρο)
- 500 γρ αλευρι (για ολες τις χρησεις)
- μύτη μαχαιριού αλατι
- 1 αυγό (εγω εβαλα δυο)
Για την γέμιση:
- 150 γαλα
- 100 ζαχρη
- 40 γρ βουτηρο
- 1 αυγο
- 20 γρ αμυγδαλοπαστα
- 50 γρ κραμπερις
- 160 γρ παπαρουνοσπορο αλεσμενο
- 2 κ.σ.κακαο
- 1 κ.σ.κανελα
- λίγο βανιλια
- 2 κ.σ.ρουμι (η κονιακ)
Για το άλειμμα, μετά το ψήσιμο:
- 50 γρ βουτυρο Και ζαχαρη αχνη
- Σε μια λεκανη βαζουμε το αλευρι, στην μεση κανουμε ενα πηγαδακι και βαζουμε τη μαγια, τη ζαχαρη και το χλιαρο γαλα, το ανακατεύουμε με ενα πιρούνι να διαλυθεί η μαγια και το αφηνουμε σκεπασμενο να φουσκώσει και να κανει φουσκαλιτσες. βαζουμε στην ακρη το αλατι να μην ακουμπαει με την μαγια.
- Όταν φουσκωσει η μαγια μας συνεχίζουμε με το γαλα και τα αυγα και το ανακατεβουμε με το πιρούνι, να ανακατευτουνε ολα τα υλικα μας. Με το πιρούνι το ανασηκώνουμε καλα ( η αν εχετε μηχανη κουζινας το κανετε με αυτην) αν χρειαστει βαλτε λιγο αλευρι ,αλλα η ζυμη ειναι τοσο καλη που πεφτει απο το χερι, γυαλίζει τόσο πολυ, αλλα δεν κολλάει στο χερι. Την βαζετε στην λεκανη να φουσκώσει για 45 λεπτα.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βραζουμε το γαλα με τον βουτυρο, βαζουμε τον παπαρουνοσπορο, τη ζαχαρη, το κακαο και ανακατεύουμε καλα και σβηνουμε το ματι της κουζηνας. Το αφηνουμε για 10 λεπτα να κρυώσει. Μετα και αφού μας κρυωσε λιγακι, βαζουμε το αυγο, την κανελα, το ρουμι η κονιακ και τη βανιλια και το ξανανακατεβουμε.
- Ζυμώνουμε τη ζυμη και ανοίγουμε ενα φύλλο σε μισο ποντο πάχος (περιπου 40 με 30 εκ. ,οσο σας ανοιξει, οταν το τυλίξετε το πιεζετε λιγο να γινει πιο μικρο στο μακρος) βαζουμε τον παπαρουνοσπορο , τα κραμπερις και την αμυγδαλοπαστα και το τυλίγουμε σε ρολο, (αν εχουμε φορμα το βαζουμε μεσα,και το αφηνουμε την μιση ωρα που ψηνεται με την φορμα του. Μετα την βγαζουμε να παρει και απο πανω χρωμα) Η σε μακροστενο ταψακι.
- Οταν την βγαλουμε απο το φουρνο ,την περναμε με ενα πινελο με βουτυρο και αμεσως με την αχνη. Ψήνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για50 λεπτα.
Για γλασο: 200 γρ αχνη,2 κ.σ.ρουμι,η κονιακ,με 1 εως 2 κ.σ.ζεστο νερο. Τα ανακατεύουμε και κανουμε ενα γλασο. Το περναμε με ενα πινελο αμεσως μολις το βγαλουμε απο το φουρνο και το αφηνουμε να κρυώσει.