Ροξάκια
ΖΥΜΗ
- 1\2 κούπα γάλα χλιαρό
- 15 γρ μαγιά νωπή
- 1 κγ ζάχαρη - λίγο αλάτι
- 1\2 κούπα καλαμποκέλαιο
- 1 αυγό χτυπημένο
- 2 κούπες αλεύρι + όσο χρειαστεί η ζύμη
- ξύσμα λεμονιού
ΓΕΜΙΣΗ
- 2 κσ κακάο
- 1\4 κούπας καρύδι τριμμένο
- 1\4 κούπας φρυγανιά
- 2 κσ ζάχαρη
- 1 κγ κανέλα
- 1\2 κγ σόδα διαλυμένη σε 2 κσ νερό
ΣΙΡOΠΙ
- 3 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά.
- Παίρνουμε το 1\6 της ζύμης και προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης. Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε φρυγανιά ή λίγο γάλα.
- Κόβουμε τη ζύμη της γέμισης σε δύο ίσα μέρη και αφήνουμε στην άκρη.
- Στην υπόλοιπη ζύμη ρίχνουμε όσο αλεύρι χρειαστεί ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή που να πλάθεται και να μην κολλάει.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και ανοίγουμε το καθένα σε φύλλο πάχους 2 εκ.
- Με τη ζύμη της γέμισης κάνουμε κορδόνι χοντρό, το βάζουμε στην άκρη του φύλλου και τυλίγουμε σε ρολό, όχι πολύ σφιχτά.
- Κόβουμε ροδέλες πάχους 2 δακτύλων και τις τοποθετούμε αραιά γιατί φουσκώνουν, σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, έτσι ώστε να φαίνεται η γέμιση.
- Πατάμε λίγο την κάθε ροδέλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
- Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για 5 λεπτά και σιροπιάζουμε τα ροξάκια αφού μισοκρυώσουν, με το σιρόπι ζεστό, όχι καυτό.
Παρόμοια συνταγή: Ροξάκια όπως λέμε ....Ροξάν