Λουκουμάδες
- 25 γραμμάρια μαγιά μπύρας.
- 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό.
- 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη.
- 4 κουταλιές σούπας βούτυρο.
- Αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει ένας πηχτός χυλός.
- 2 αυγά, ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
- Λάδι για το τηγάνισμα.
Για το σιρόπι:
- 3 ποτήρια νερό.
- 3 ποτήρια ζάχαρη.
- μία βανίλια
- 1 κουταλιά μεγάλη μέλι.
- 1 ξυλάκι κανέλα.
- Φλούδα πορτοκαλιού.
- Διαλύουμε την μαγιά με το νερό ,προσθέτουμε την ζάχαρη τα αυγά το βούτυρο και το αλεύρι. Προσθέτουμε επίσης και το ξύσμα από τα εσπεριδοειδή. Χτυπάμε μέχρι να γίνει λείος χυλός.
- Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε να φουσκώσει, σε χλιαρό μέρος. Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα, παίρνουμε με τη χούφτα μας ζύμη ,την βγάζουμε ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα και την κόβουμε με βρεγμένο κουταλάκι.
- Την ρίχνουμε στο καυτό λάδι και τον γυρίζουμε από όλες τις πλευρές να τηγανιστεί καλά .
- Τους σερβίρουμε ζεστούς με το σιρόπι και κανέλα. Αν θέλουμε βάζουμε επάνω και ψιλοκοπανισμένο καρύδι .
- Για το σιρόπι: βράζουμε 5 λεπτά τα υλικά μετά βγάζουμε το ξυλάκι και την φλούδα πορτοκαλιού.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το καρύδι με αμύγδαλο. Επίσης αντί σιρόπι μπορούμε να βάλουμε ταχίνι λιωμένο με μέλι.
Παρόμοιες συνταγές: Λουκουμάδες γεμιστοί με μαρμελάδα
Λουκουμάδες 2
Λουκουμάδες με άρωμα ούζου
Οι λουκουμάδες της πεθεράς