Γαλακτομπούρεκο
- 1/2 κιλό φύλλο Βηρυτού η κρούστας.
- 2 λίτρα γάλα φρέσκο πλήρες.
- 1&1/2 κούπα ζάχαρη.
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό.
- 6 αυγά ολόκληρα βιολογικά.
- 4 κρόκους αυγών.
- 3 βανίλιες .
- Ελάχιστο αλάτι.
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο Κερκύρας.
- 1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος λιωμένο.( για το άλειμμα των φύλλων).
Σιρόπι
- 3 κούπες ζάχαρη.
- 1&1/2 κούπα νερό.
- 1 κουταλιά γλυκόζη.
- Φλούδα από ένα λεμόνι ακέρωτο.
- 1 βανίλια.
- Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να πήξουν και να αφρατέψουν.
- Βάζουμε το γάλα στην φωτιά και όταν αρχίσει να γίνεται χλιαρό, ρίχνουμε το αλάτι και το σιμιγδάλι λίγο-λίγο σαν βροχή . Ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε στο μείγμα τα χτυπημένα με την ζάχαρη αυγά, και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτουμε και τις βανίλιες.
- Όταν η κρέμα πήξει και κάνει φουσκάλες την αποσύρουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε τις δυο κουταλιές βούτυρο και ανακατεύουμε .
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 36 Νο και στρώνουμε τα φύλλα αφήνοντας 6 φύλλα για επάνω. Κάθε φύλλο που στρώνουμε το βουτυρώνουμε.
- Ρίχνουμε την κρέμα, και σκεπάζουμε με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί, τα οποία και βουτυρώνουμε.
- Στρώνουμε τα 6 φύλλα που κρατήσαμε , και το περίσσευμα το γυρίζουμε μέσα στο ταψί με προσοχή.Χαράζουμε απαλά το γλυκό, χωρίς να φτάσουμε στην κρέμα.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις για ένα τέταρτο, και μετά στους 190 για μία ώρα.Αν το γλυκό μας πάρει γρήγορα χρώμα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό,την βανίλια την φλούδα λεμονιού και την γλυκόζη για 7 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Σιροπιάζουμε το γλυκό αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι,ρίχνοντας το λίγο-λίγο.
Το γαλακτομπούρεκο είναι σχετικά εύκολο γλυκό έχει όμως και τα μυστικά του. Τέλειο γαλακτομπούρεκο είναι αυτό που έχει αφράτη, τρεμουλιαστή , και μυρωδάτη κρέμα, κριτσανιστό φύλλο, και μυρωδιά καλού φρέσκου βουτύρου .
Γαλακτομπούρεκο εύκολο
Γαλακτομπούρεκο