Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Σαμπάνια

Αξιολόγηση Χρήστη: / 3
ΧείριστοΆριστο 


Συνοδεύει τις πιο επίσημες στιγμές της ζωής μας !
Δίνει το σύνθημα για να ανάψει το κέφι και να αρχίσει η γιορτή !

Η σαμπάνια, η αριστοκρατική κυρία, με καταγωγή Γαλλική, πανάκριβη και αυθεντική, ιδιαίτερα επίκαιρη, αφού την έχουμε συνδυάσει με ότι ευχάριστο και χαρμόσυνο γεγονός σηματοδοτεί τη ζωή μας.
Το άφρισμά της αναπαράγει τη χαρά, οι γοητευτικές φυσαλίδες της φλερτάρουν τον ουρανίσκο.
Το υγρό χρυσάφι κυριεύει τις αισθήσεις και η περιπέτεια αρχίζει.
Όπως πολλά όμορφα πράγματα σ’ αυτόν τον κόσμο, έτσι και η σαμπάνια οφείλει την ύπαρξή της σ’ ένα λάθος της φύσης ή αν θέλετε σε μια σειρά συμπτώσεων.

Μέχρι το 17ο αιώνα μ.χ η περιοχή της Καμπανίας στη Γαλλία  φημιζόταν για τα ήσυχα (μη αφρώδη) κρασιά της, παρόλο που οι αμπελουργοί παρατηρούσαν συχνά την άνοιξη πως τα κρασιά  τους ξανάρχιζαν να βράζουν.
Αυτή η δεύτερη ζύμωση στο μπουκάλι γινόταν αιτία να σκάνε οι φιάλες και να τινάζουν τους πρωτόγονους φελλούς τους.
Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν ένας έξυπνος Βενεδικτίνος μοναχός, ο Ντον Περινιόν υπεύθυνος των κελαριών του μοναστηριού οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως η αιτία της δημιουργίας του αφρού που παρουσιαζόταν στα μπουκάλια και της πίεσης που τίναζε τους φελλούς ήταν το διοξείδιο του άνθρακα.
Παράγγειλε στην Ισπανία νέους φελλούς και έκανε μια σειρά παρατηρήσεις που αποτέλεσαν τις βάσεις για την παραγωγή της σαμπάνιας.
Έργο θεάρεστο, μικρό θαύμα, πείτε το όπως θέλετε, η παραγωγή αυτή είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία που απαιτεί γνώσεις και υπομονή.

 Η ακριβή γοητεία της πρώτης κυρίας.
Η ιδιαιτερότητα της σαμπάνιας οφείλεται πρώτον στις ποικιλίες των σταφυλιών από τα οποία παράγεται.
Δεύτερον στις ξεχωριστές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στους βορειότερους αυτούς αμπελώνες της Γαλλίας και τέλος στο εξαιρετικό υπέδαφος της περιοχής της Καμπανίας.
Αξίζει να πούμε πως μόνο αυτή η περιοχή δικαιούται σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους που προστατεύουν τους οινοπαραγωγούς να παράγου κρασιά που φέρουν στην ετικέτα τους το όνομα .
Μοναδική, υπέροχη και μυστηριώδης η σαμπάνια εξαιτίας της περίπλοκης καταγωγής της είναι αναπόφευκτα και ακριβή.
Μια σειρά από αιτίες συντελούν στην υψηλή της ποιότητα αλλά και εκτινάζουν το κόστος παραγωγής της στα ύψη.

 Τα μικρά μυστικά της σαμπάνιας.
Θερμοκρασία: Η σαμπάνια πίνεται κρύα (6-8 βαθμούς  C).
Για να επιτύχετε αυτές τις θερμοκρασίες αρκεί να βάλετε τη φιάλη στο ψυγείο για 3 περίπου ώρες πριν τη σερβίρετε ή να την τοποθετήσετε σε μια σαμπανιέρα 15-20 λεπτά πριν ανοίξετε. 

 

 

 

 

 

 

Μεταφορά στην κορυφή