Oίνος εφραίνει καρδίαν ανθρώπου
Συντάχθηκε απο τον/την Marianta
Το αμπέλι από το οποίο προέρχεται το κρασί έχει σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, προϊστορία πολλών εκατομμυρίων ετών. Πριν ακόμα από την εποχή των παγετώνων ευδοκιμούσε στην πολική ζώνη, κυρίως στην
Ισλανδία, στη Βόρεια Ευρώπη αλλά και τη βορειοδυτική Ασία. Οι παγετώνες περιόρισαν σημαντικά την εξάπλωσή του και επέβαλαν κατά κάποιο τρόπο την γεωγραφική απομόνωση πολλών ποικιλιών, μέρος των οποίων εξελίχθηκαν και σε διαφορετικά είδη. Στην πορεία των χρόνων, διάφοροι πληθυσμοί άγριων αμπέλων μετακινήθηκαν προς θερμότερες ζώνες, κυρίως προς την ευρύτερη περιοχή του νοτίου Καυκάσου. Στην περιοχή αυτή, μεταξύ Ευξείνου Πόντου, Κασπίας θάλασσας και Μεσοποταμίας, γεννήθηκε το είδος Άμπελος. Οι διαφορετικές ποικιλίες αυτού του είδους καλλιεργούνται και σήμερα.
Η διαδικασία της αμπελουργίας εικάζεται πως έχει τις ρίζες της στην αγροτική επανάσταση και τη μόνιμη εγκατάσταση πληθυσμών με σκοπό την καλλιέργεια, χρονολογείται δηλαδή γύρω στο 5000 π.Χ. Από τους πρώτους γνωστούς αμπελοκαλλιεργητές θεωρούνται οι αρχαίοι Πέρσες, οι Σημιτικοί λαοί και οι Ασσύριοι. Μεταγενέστερα οι γνώσεις αμπελουργίας και οινοποιίας μεταφέρθηκαν στους Αιγύπτιους, τους λαούς της Φοινίκης και τους πληθυσμούς της Μικρασίας και του Ελλαδικού χώρου.
Υπάρχει νόημα στην αποθήκευση κρασιού; Μόνο πολύ λίγα κρασιά εξελίσσονται άριστα με το χρόνο. 9 στα 10 κρασιά έρχονται στην αγορά έτοιμα για πόση και θα πρέπει να καταναλωθούν μέσα στα επόμενα 2- 5 χρόνια. Και αυτά τα κρασιά θα πρέπει να αποθηκεύονται κατάλληλα.
Φροντίστε ώστε τα μπουκάλια να εκτίθενται όσο το δυνατό λιγότερο σε επιβλαβείς παράγοντες. Αποθηκεύστε τα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος χωρίς κραδασμούς. Κρατήστε τα ξαπλωμένα έτσι ώστε να μη στεγνώσει ο φελλός και επιτρέψει στον αέρα να μπει στη φιάλη με αποτέλεσμα να οξειδωθεί το κρασί. Όσο για τις σαμπάνιες, παρόλο που συνήθως καταναλώνεται αμέσως, είναι καλύτερο να διατηρείται σε οριζόντια θέση επίσης.
Ένα αληθινό κελάρι είναι φυσικά η ιδανική τοποθεσία για την αποθήκευση και φύλαξη του κρασιού μα ευτυχώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές εάν δεν έχετε. Το κρασί μπορεί να αποθηκευτεί σε ντουλάπια, κάτω από τις σκάλες, ή σε ειδικά ψυγεία- συντηρητές, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες της σταθερής θερμοκρασίας και υγρασίας, το σκοτάδι και η απουσία οσμών.
Η επιλογή του κρασιού με βάση τα φαγητά μας είναι σχετικά εύκολη αφού τα λευκά κρασιά ταιριάζουν καλύτερα με ελαφριά φαγητά και με άσπρες σάλτσες, ενώ όσο σκουραίνει το φαγητό μας σκουραίνει και το κρασί. Αυτή είναι μια πολύ γενική θεωρία για να επιλέξουμε το κρασί που θα συνοδέψουμε το γεύμα μας.
Ροζέ κρασί για τα ψάρια αλά σπετσιώτα, ροζέ για το κοκκινιστό κοτόπουλο και για τις πολύ έντονες γεύσεις, όπως η σκορδαλιά.
Ελαφρά κόκκινα για τα παϊδάκια στα κάρβουνα αλλά και για τον αλανιάρη κόκορα.
Είναι αλήθεια ότι τα ροζέ κρασιά γεννιούνται κόκκινα αφού κατά κανόνα προέρχονται από ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού, των οποίων η διαδικασία οινοποίησης αρχίζει ως ερυθρά, αλλά μετά από μια φάση βραχείας εκχύλισης, όσο χρειάζεται για να πάρει χρώμα και συστατικά, συνεχίζεται ως κλασική λευκή οινοποίηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα ροζέ κρασί αν είναι καλοφτιαγμένο διατηρεί τον αρωματικό πλούτο και τη ζωντάνια των λευκών, σε συνδυασμό με τις χρωματικές μνήμες και την υπόσταση των κόκκινων κρασιών.
Στη σύνταξη του άρθρου μας βοήθησαν οι πληροφορίες που πήραμε από τη Βικιπαίδεια.
Πληροφορίες για το κρασί υπάρχουν και εδώ