Τουρσί
Συντάχθηκε απο τον/την ΝΤΙΝΑ
Eνας ακόμα τρόπος στο να διατηρήσουμε τα λαχανικά μας, είναι να το τουρσί, (περσικής προέλευσης λέξη ,που σημαίνει, ξινό). Στην εποχή μας κάποιοι θα το βρουν τελείως αναχρονιστικό
,αφού υπάρχουν οι καταψύκτες και η κονσερβοποίηση .Κάποιοι που έχουν ένα μικρό κήπο στην εξοχή ίσως με καταλάβουν .
Οταν έχετε μαγειρέψει ολο το καλοκαίρι με όλους τους γνωστούς τρόπους τις μελιτζάνες τις πιπεριές ,έχετε επινοήσει άλλους τόσους ,έχετε κάνει μεχρι και αγγουροζουμο , και αυτά είναι ατέλειωτα ,προσπαθείς να τα διατηρήσεις, έστω με αναχρονιστικές, αλλά αλάνθαστες μεθόδους .
Ίσως αυτό που κάνω και να κρύβει την επιθυμία, να εχω λίγο καλοκαίρι το καταχείμωνο .Ενα πιάτο με φακές που θα συνοδεύετε με λακέρδα ,αγγουράκι τουρσί ,ελιές και ζυμωτό ψωμάκι θα είναι η απόλυτη απόλαυση . Ενα ψιλοκομμένο λάχανο τουρσι στις σαλάτες σας ,στα σαντουιτς ,στο τραπεζι της καθαρας Δευτερας, συνδιασμενα απολυτα με τα υπολοιπα φαγητα ,χρωματικα και γευστικα
Το τουρσί είναι ένας εύκολος και απλός τρόπος να διατηρηθεί ένα χορταρικό. Τα μόνα απαραίτητα είναι το λαχανικό, το ξίδι το αλάτι και κάποια μπαχαρικά.
Και σε αυτήν την μέθοδο συντήρησης το ζητούμενο είναι το ίδιο Πώς θα σταματήσουμε τη φυσιολογική διαδικασία των ενζύμων που χαλάνε το λαχανικό ή της μούχλας και των βακτηρίων.
Αυτό το πετυχαίνουμε με το ξύδι και το αλάτι, στην προκειμένη περίπτωση. Δημιουργούμε δηλαδή ένα αφιλόξενο περιβάλλον στα βακτήρια και ετσι διατηρούμε τα λαχανικά μας για μήνες…
Για το τουρσί διαλέγουμε τρυφερά λαχανικά . Τα πλένουμε σχολαστικά, ιδιαίτερα γύρω από το κοτσανάκι τους για να φύγουν τα μικρόβια. Αφαιρούμε μία μικρή λεπτή φετούλα από την άκρη τους, εκεί που βγαίνει το κοτσανάκι γιατί περιέχουν ένζυμα που μπορεί να κάνουν το τουρσί να μαλακώσει πολύ.
Μια εύκολη λύση είναι, αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, να τα βάλουμε σε μία κατσαρόλα με νερό, αλάτι και ξίδι και να τα ζεματίσουμε, εάν πρόκειται για μικρά κομμάτια, ή να τα βράσουμε για 10 λεπτά, εάν πρόκειται για μεγάλα, όπως το μελιτζανάκι.
Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε αποστειρωμενα βάζα ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία. Σφραγίζουμε καλά τα βάζα με το καπάκι τους.
Κάποιες βασικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να γνωρίζετε για ένα πετυχημένο τραγανό, γλυκοξινο και σφιχτό τουρσί .
Το αλάτι πρέπει να είναι καθαρό χοντρό.
Το ξίδι απαραιτήτως να είναι άσπρο. Εάν θέλουμε τώρα ένα λιγότερο ξινό τουρσί είναι καλύτερα να προσθέσουμε ζάχαρη στο ξίδι παρά να το αραιώσουμε. Μπορούμε επισης να χρησιμοποιήσουμε ξύδι από φρούτα ,αλλά αυτό θα σκουρύνει το χρώμα από το το τουρσί σας .
Λιγη ζάχαρη βοηθάει τα τουρσιά να γίνουν αφράτα και τραγανά.
Τα μπαχαρικά πρέπει να είναι ολόκληρα και όχι σε σκόνη που θα χρησιμοποιήσετε γιατί θα θαμπώσουν τα τουρσιά σας .Καλό είναι να τα δέσετε σε ένα τουλι
Τα αρωματικά προσδίδουν ποιότητα στα τουρσιά μας ,ανάλογα τη συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άσπρο ή μαύρο πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο,πιπερόριζα, φύλλα δάφνης, μαϊντανό κ.λ.π
Χρησιμοποιήστε νερό εμφιαλωμένο για το βράσιμο των λαχανικών
Νόστιμα τουρσιά γίνονται τα αγγουράκια, το κουνουπίδι, η κάππαρη, τα καρότα, η σελινόριζα, οι γλυκιές πιπεριές ή οι μικρές καυτερές, τα κρεμμυδάκια, τα ρεπάνια, οι βολβοί, οι μικρές ντοματούλες, το μελιτζανάκι, αλλά και το λάχανο.
Συνταγές για τουρσιά:
Μελιτζανάκι τουρσί
Ανάμεικτα λαχανικά τουρσί
Κάπαρη τουρσί