Σιροπιαστό πορτοκαλογλυκό

Αυτό το γλυκό, θυμάμαι που το έκανε η γιαγιά μου...και κάθε φορά παραπονιόταν ότι πόναγε το χέρι της από το χτύπημα της μαρέγκας. Δε χρησιμοποιούσε ποτέ μίξερ...γιατί δεν είχε!!!
- 5 κρόκους
- 5 ασπράδια σε μαρέγκα
- 2 ποτήρια αλεύρι
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- ξύσμα και το χυμό 4 πορτοκαλιών
- βανίλιες
Σιρόπι
- 5ποτήρια νερό
- 2 1\2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- Χτυπάμε τ'ασπράδια σε μαρέγκα. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη ν'αφρατέψουν και σιγά σιγά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
- Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις και ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα, (περίπου 40 λεπτά).
- Όταν το βγάλουμε από το φούρνο χαράζουμε το γλυκό μας σε κομμάτια.
- Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά και περιχύνουμε το γλυκό όταν και τα δύο είναι χλιαρά.
- Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το γλυκό να τραβήξει όλο το σιρόπι.
Κάτι άλλο που θυμάμαι και το κάνω κι εγώ σε κάθε κέικ ή παντεσπάνι που κάνω είναι το εξής:όταν έριχνε το μείγμα στο ταψί έκανε ένα κύκλο με το δάχτυλό της, μέσα στο μείγμα. Αυτή η κίνηση, όπως μου είχε πει, βοηθάει να φεύγει ο αέρας και το γλυκό μας φούσκωνε ομοιόμορφα και δεν είχε σκασίματα.
Παρόμοια συνταγή: Κέικ πορτοκαλιού με ολόκληρα πορτοκάλια