Σάμαλι πολίτικο από τη Θράκη
- 700 γρ.γιαουρτι κανονικο χύμα (οχι στραγγιστο),
- 2 ποτηρια ζαχαρη,
- 1 ½ φακ. μπεϊκιν,
- 1/2 ποτηρι νερο χλιαρο (για να λειωσει καλα η ζαχαρη),
- 1/2 κ.γλ. κοπανισμενη μαστιχα,
- 1 σακκουλακι χοντρο σιμιγδαλι,
- 1/2 κουπα βουτυρο φρεσκο (το μισο το κραταμε),
- αμυγδαλα κομμενα στην μεση.
Σιρόπι
- 1 κιλο ζαχαρη,
- 3 ποτηρια νερο
- λιγο λεμονι,
- στην μυτη του κουταλιου μαστιχα τριμμενη,
- 2 σταγονες ηλιελαιο (αυτο το κανουμε σ ολα τα σιροπιαστα γλυκα για να μην ζαχαρωνουν, μικρο τουρκικο μυστικο).
- Το σιροπι το βραζουμε 10 λεπτα απ την ωρα που αρχιζει ο βρασμος.
- Σε ενα μεγαλο μπολ ριχνουμε το γιαουρτι, τη ζαχαρη, το μπεϊκιν, το νερο χλιαρο, τη μαστιχα, το βουτυρο και ανακατευουμε με το συρμα καλα. Ριχνουμε λιγο λιγο το σιμιγδαλι μεχρι να ομογενοποιηθει καλα το μειγμα.
- Απλωνουμε το μείγμα σενα μακροστενο ταψι καλα βουτυρωμένο 28 Χ 38 και το στρωνουμε καλα με βρεμένη σπατουλα. Εδω το γλυκο θα μεινει να στεγνωσει και να φουσκωσει καλα 3-4 ωρες.
- Κατοπιν χαρασουμε σε μακροστενα λεπτα κομματακια και πανω στο καθε ενα βαζουμε απο μισο αμυγδαλο.
- Ψηνουμε σε 180β.αντιστασεις 40 λ. (βεβαια αναλογα στον καθε φουνο), πρεπει να εχει ενα ωραιο χρυσαφι χρωμα οταν το βγαλουμε.
- Μολις βγει απο τον φουρνο αλειφουμε με το υπολοιπο φρ.βουτυρο και μ ενα μαχαιρι, που βουταμε σε ενα ποτηρι νερο, το κοβουμε μεχρι κατω κανονικα.
- Ριχνουμε το σιροπι χλιαρο στο καυτο σαμαλι κουταλια κουταλια, ετσι σιροπιαζεται καλα ολο, διαφορατικα εαν ριξουμε το σιροπι με κουταλα επειδη ειναι βαρυ παει κατευθειαν στον πατο και επανω μενει στεγνο.
- Σκεπαζουμε με μια πετσετα και το αφηνουμε να κρυωσει. Οταν το σερβιρουμε το βαζουμε σε χαρτακια (αυτα που ειναι σαν λαδοκολλα) κομμενα μακροστενα γιατι τρωγεται με το χερι.
Αυτο ειναι το αυθεντικο Θρακιωτικο σαμαλι, τη συνταγη μου την εδωσε μια φιλη τουρκαλα η Μεμνουνε.
Η συνταγή από την Bar Barbar