Σάμαλι πολίτικο
- 1 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1 1/2 κούπα γιαούρτι
- 1 κουταλάκι σόδα
- 1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
- 2 1/2 κούπες ζάχαρη
- 1 1/2 κούπα νερό
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
- Σ' ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.
- Σ' ένα μικρότερο μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι με τη σόδα και ρίξτε το μέσα στο μίγμα του σιμιγδαλιού.
- Ανακατέψτε μ' ένα κουτάλι, ώσπου να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι.
- Αδειάστε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι παραλληλόγραμμο μέτριο και στρώστε την επιφάνεια με υγρή σπάτουλα.
- Αφήστε το να σταθεί 2 - 3 ώρες, να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
- Κόψτε το με μαχαίρι σε κομμάτια .
- Ψήστε το γλύκισμα στους 180 ο , για 35' - 40', να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
- Στο μεταξύ, βάλτε σε κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι και βράστε τα 5'.
- Βγάλτε το γλύκισμα από το φούρνο και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείψτε την επιφάνεια με το βούτυρο.
- Περιχύστε το γλύκισμα με το σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά - κουταλιά.
- Φυλάξτε το σάμαλι σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσει.
- Καλή επιτυχία!
Μπράβο στην Ηλιαννα που μας έδωσε τη συνταγη και στην κυρία Βεφα
Μπράβο Ηλιάννα!!