Far breton aux pruneaux, γαλλικό γλύκισμα
- 600 γάλα φρέσκο
- 100 γρ βούτυρο
- 80 γρ ζάχαρη
- 3 αυγά
- 170 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ αποξηραμένα δαμάσκηνα μουλιαμενα σε 4 κ. σ. ρουμι, αν θελουμε βάζουμε σταφιδες αντί για δαμάσκηνα
- 1 βανίλια
- 1 πρεζα αλάτι
- βούτυρο και αλευρι για την φόρμα η για τα φορμάκια μαφινς
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 C Κελσίου. Βουτυρώνουμε πολυ καλα και αλευρώνουμε ένα πυρεξ περίπου 30χ30 εκατοστων ή μπορουμε να το ψήσουμε και σε φόρμα 26αρα ( Οχι αυτή με το στεφάνι, δεν κάνει ) ή σε φορμάκια των μάφινς.
- Βάζουμε το γάλα με το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το βάζουμε στην φωτιά να ζεσταθεί, ώστε να λιώσει το βούτυρο.
- Σε μια λεκανη χτυπαμε ελαφρα με το μιξερ την ζάχαρη, τα αυγά και την βανίλια. Ανακατευουμε λιγο και ριχνουμε το κοσκινισμενο αλευρι και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα με το βουτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να εχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, χωρίς σβόλους.
- Απλώνουμε μεσα στο πυρεξ τις σταφιδες η τα δαμασκηνα, το ίδιο κάνουμε και αν χρησιμοποιήσουμε φόρμα μάφινς. Περιχύνουμε με το μείγμα.
- Ψήνουμε για 60 λεπτά στους 150 C Κελσίου, αναλογα τον φούρνο σας. Αν κάνουμε μαφινς τα Ψήνουμε στους 175 βαθμους για 25 λεπτα περίπου.
- Αφήνουμε να κρυωσει. Σερβίρεται πασπαλισμεμο με αχνη και αν θελουμε και κανέλα
- Τρώγεται ζεστό ή κρύο.