Βύσσινο γλυκό
- 1280 γραμμάρια βύσσινο.
- 1280 γραμμάρια ζάχαρη.
- Μισό λεμόνι.
- 1 κουταλιά γλυκόζη.
- Πλένουμε πολύ καλά το βύσσινο το στραγγίζουμε , αφαιρούμε με μια φουρκέτα τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Βάζουμε το καθαρισμένο βύσσινο μαζί με το χυμό που έβγαλαν τα κουκούτσια σε μια κατσαρόλα σε στρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη, και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 5-6 ώρες.
- Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε ελαφρά, έως ότου λιώσει η ζάχαρη. Στην άκρη της κατσαρόλας τοποθετούμε ένα τουλουπάνι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει λίγα από τα κουκούτσια. Αφού βράσει το βύσσινο 15 -20 λεπτά σε δυνατή φωτιά, δοκιμάζουμε, και αν είναι έτοιμο το στραγγίζουμε και αφήνουμε το σιρόπι να δέσει κανονικά. Στο διάστημα του βρασμού κουνάμε διαρκώς την κατσαρόλα πέρα-δώθε.
- Αφαιρούμε στο τέλος τον αφρό που σχηματίστηκε στην κατσαρόλα, καθώς και το τουλουπάνι με τα κουκούτσια.
- Όταν το σιρόπι μας είναι έτοιμο ρίχνουμε το στραγγισμένο βύσσινο, το λεμόνι και την γλυκόζη και ταφήνουμε να βράσουν άλλα 5 λεπτά.
- Την επομένη μέρα τοποθετούμε το γλυκό μας στα βάζα.
Με το συχνό κούνημα της κατσαρόλας το σιρόπι μπαίνει μέσα στο βύσσινο και το γεμίζει . Αποφεύγεται με αυτό τον τρόπο η εικόνα του σταφιδιασμένου βύσσινου. Τα κουκούτσια περιέχουν πηκτίνη έτσι το γλυκό μας πήζει πιο γρήγορα και διατηρείται ωραίο το χρώμα του. Η γλυκόζη δίνει γυαλάδα στο γλυκό και αποφεύγεται το ζαχάρωμα. Ο χυμός λεμονιού βοηθάει επίσης στο να μη ζαχαρώνουν τα γλυκά κουταλιού. Η συνταγή είναι της εξαδέλφης μου Αναστασίας .