Χριστουγεννιάτικο ψωμάκι δέντρο
Πολύ εμφανίσιμο και νόστιμο ψωμάκι για δωράκι σε αγαπημένα μας πρόσωπα ή να στολίσουμε το τραπέζι μας. Τα υλικά της συνταγής είναι για 3 ψωμάκια! Εγώ διαίρεσα τα υλικά και έφτιαξα 1 δεντράκι.
- 6 φλ. αλεύρι,
- 2 κ. σ. ξηρή μαγιά,
- 3 φλ. γάλα,
- 3 / 4 φλ. ζεστό νερό,
- 3 / 4 φλ. ζάχαρη,
- 3/4 φλ. λάδι,
- 1κ. αλάτι,
- 1 κ.ζάχαρη,
- 3 αυγά.
Γέμιση:
- βιτάμ,
- καστανή ζάχαρη,
- κανέλα.
Γλάσο:
- 1 φλ. άχνη και 1 κ.σ. γάλα ή νερό.
- Ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε τα αυγά και τη μαγιά. Στο ζεστό νερό διαλύουμε την 1 κ. ζάχαρη. Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ το νερό με τη ζάχαρη, το λάδι και τα 3/4 της ζάχαρης, προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά και τα αυγά, ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά μας.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει μέσα το αλάτι και ζυμώνουμε καλά σε μαλακή ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη μας σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
- Μοιράζουμε σε τρία ίσα μέρη τη ζύμη και ανοίγουμε τετράγωνο φύλλο.
- Ενώνουμε την ζάχαρη με την κανέλα σε μπολάκι.
- Βουτυρώνουμε όλο το φύλλο καλά και πασπαλίζουμε με το μείγμα κανέλας-ζάχαρη παντού. Διπλώνουμε τη ζύμη μας να σχηματιστεί ένα τρίγωνο, κόβουμε μια λωρίδα στο κάτω μέρος του τριγώνου που θα γίνει ο κορμός του δέντρου.
- Κόβουμε στα πλάγια μικρές λωρίδες αριστερά και δεξιά της ζύμης μας, να σχηματίσουμε τα κλαδιά του δέντρου.
- Βάζουμε το ζυμαράκι μας πάνω σε λαδόκολλα και διπλώνουμε τη λωρίδα που κόψαμε φτιάχνοντας τον κορμό. Γυρίζουμε κάθε λωρίδα που κόψαμε 2 φορές να σχηματίσουμε τα κλαδιά.
- Αφήνουμε σκεπασμένο το δεντράκι μας πάλι μισή ώρα να φουσκώσει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 20 λεπτά να ροδίσει ελαφρά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και περιχύνουμε με το γλάσο μας.
- Μπορούμε να το διακοσμήσουμε κερασάκια, καραμέλες τριμμένες, να χρωματίσουμε το γλάσο πράσινο. Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε την καστανή ζάχαρη και την κανέλα με κρυσταλλική ζάχαρη και ξύσμα πορτοκαλιού!
- Δείτε τις λεπτομέρειες εδώ