Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μαρμελάδα
Ο κλασικός σπιτικός χαλβάς συνοδευμένος με ένα γλάσο μαρμελάδας αλλάζει γεύση και εμφάνιση!!Για τις ημέρες νηστείας που θέλουμε ένα γλυκάκι!!
- 2 φλ.σιμιγδάλι χοντρό ή 1φλ.χοντρό και 1φλ,ψιλό,
- 1φλ.λάδι.
Σιρόπι:
- 1 3/4φλ.ζάχαρη,
- 4 1/2φλ.νερό,
- 1 ξυλάκι κανέλα,
- χυμό λεμόνι.
Γλάσο:
- 1φλ.μαρμελάδα,κατά προτίμηση κεράσι ή φράουλα για χρώμα,
- 1 σφηνάκι κονιάκ.
- Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι βράζοντάς το 5 λεπτά.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά. Αν θέλουμε προσθέτουμε αμύγδαλα ασπρισμένα ή σταφίδες ή κουκουνάρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ροδίσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το καυτό σιρόπι. Εδώ θέλει προσοχή! να μην καούμε γιατί πιτσιλάει και καίει πολύ!!
- Ανακατεύουμε να απορροφηθεί το σιρόπι και ξαναβάζουμε στη φωτιά. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ξεκολλά ο χαλβάς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Ετοιμάζουμε το γλάσο: Βάζουμε σε κατσαρολάκι μικρό τη μαρμελάδα και το κονιάκ, ανακατεύοντας να γίνει αραιό, ρευστό μείγμα. Αφήνουμε και αυτό να κρυώσει λίγο.
- Ρίχνουμε τον χαλβά σε φόρμα ή φορμάκια ατομικά, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με 2κ.σ.γλάσο!
- Προτιμήστε μαρμελάδα με έντονο χρώμα για να έχετε τέλειο αποτέλεσμα!!
- Οπως:κεράσι, βύσσινο ή φράουλα, αν έχουν και κομματάκια φρούτων μέσα θα είναι αριστούργημα!!!
- Το γλάσο αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε κέικ με φρούτα!!!
τα σκουφακια για την παραλλαγη!!
Όλα τα σκουφάκια δικά σου!