Τυρόπιτες ατομικές στριφτές
- 800-1000 γρ. αλεύρι περίπου
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι νερό
- 2-3 κ.σ.λάδι
- 2 κ.σ. μαγιά ξερή
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 500 γρ τυριά τριμμένα
- Για το άλειμμα των φύλλων
- 200γρ. βούτυρο καλό + 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Για το άλειμμα
- 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με 2-3 κουταλιές νερό
- Πιάνουμε τη μαγιά με το νερό χλιαρό, τη μαγιά τη ζάχαρη και 2-3 κουταλιές αλεύρι, τη σκεπάζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, τα αυγά, το αλάτι και σιγά, σιγά το αλεύρι, κάνουμε μία ζύμη μαλακιά να μην κολλάει στα χέρια.
- Την χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια όσο ένα μανταρίνι μεγαλούτσικο, τα αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
- Ανοίγουμε τα φύλλα 3 κάθε φορά, τα λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με τα τυριά τα τυλίγουμε σε ρολό και τα στρίβουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τα στρίβουμε και τα τεντώνουμε. Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα περνάμε με το βούτυρο.
- Αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου 1 ώρα και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ξεροψηθούν.
Όσο για τα φύλλα, λέω ανοίγουμε το πρώτο το λαδώνουμε το αφήνουμε στην άκρη, μετά ανοίγουμε το δεύτερο το τοποθετούμε επάνω στο πρώτο, το βουτυρώνουμε και αυτό, ανοίγουμε και το τρίτο φύλλο το τοποθετούμε επάνω στα άλλα δύο και το βουτυρώνουμε και έτσι έχουμε 3 φύλλα βουτυρωμένα και εκεί πάνω πασπαλίζουμε τα τυριά και τα τυλίγουμε σε στριφτάρια που θα τα στρίβουμε ... όπως βλέπετε στις φωτογραφίες.....
Η συνταγή από εδώ με δικές μου αλλαγές.