Ψωμί με ελιές και ελαιόλαδο
Συστατικά
Στα γρήγορα
Άλλες κατηγορίες
- 1 κιλό αλεύρι
- 2 φακελάκια μαγιά
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1\2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1\2 φλιτζάνι ελιές σε ροδελίτσες
- 2 κγ ρίγανη (προαιρετικά)
- 1 κσ ζάχαρη
- 1 κ.σ. ξύδι
- 2 κγ αλάτι
Οδηγίες
- Βάζουμε σε μπολ το νερό,τη μαγιά,το ξύδι,τη ζάχαρη,το αλάτι και το λάδι.Ανακατεύουμε καλά,προσθέτουμε το αλεύρι σε 3-4 δόσεις και τις ελιές. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή,που δεν κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
- Μετά ξαναζυμώνουμε και χωρίζουμε τη ζύμη. Αν θέλουμε να κάνουμε καρβελάκια χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και τα τοποθετούμε σε ταψί το οποίο έχουμε λαδώσει και αλευρώσει,ελαφρώς.Αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστούν και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμα,τα βγάζουμε και τα τυλίγουμε με πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
- Αν θέλουμε να κάνουμε μικρά,ατομικά ελαιοψωμάκια,κόβουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες.Την κάθε μπαλίτσα την κάνουμε κορδόνι και με τα χέρια μας το ανοίγουμε λίγο,ώστε να έχουμε ένα μακρόστενο φύλλο.Ρίχνουμε ελιές,κλείνουμε το φύλλο και κάνουμε σαλιγκαράκι!!!...συνεχίζουμε τη συνταγή όπως και για τα καρβελάκια.
- Μπορούμε επίσης να κάνουμε μικρά ατομικά καρβελάκια ή να απλώσουμε όλο το ζυμάρι στο ταψί και να το κάνουμε όπως τη λαγάνα.
Σχόλια
Καταπληκτικά!!Και με μαύρες ελιές θα γίνονται πιστεύω!!!Ωραία φωτογραφία!
mmmm!Tη ωραια,μεχρη εδω μηρισαν!!και ετση μικρουτσηκα ειναι μια χαρα,Μπραβω LARA LO,πολλι νοστημα θα ειναι,και με σκορδο!!!
απιθανα ειναι και χωρις ιδιαιτερο κοπο,θα φτιαχτουν σιγουρα!μπραβο Λαρα!
Τέλεια τα ψωμάκια σου Λάρα,μπράβο!!!
Υπέροχα ψωμάκια Λάρα!!! Και η εμφάνισή τους υπέροχη!!!
Πολύ όμορφα!!!!!!!!!!!!!!!!!