Τυροπιτάκια παραδοσιακά
Ζυμάρι
- 220 γρ. καλαμποκέλαιο
- 270 γρ. γάλα
- 650 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Γέμιση
- 200 γρ. Φέτα
- 100 γρ. Ανθότυρο ή Ξινομυζήθρα
- 1 αυγό μεγάλο ή 2 μικρά
- Πιπέρι
Επάλειψη
- 1 κρόκος
- 1 φλυτζανάκι μικρό γάλα
- Σουσάμι
- Φτιάχνουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας με ένα πιρούνι όλα τα υλικά μαζί.
- Φτιάχνουμε το μίγμα της επάλειψης αναμιγνύοντας με το πινέλο τον κρόκο και το γάλα.
- Φτιάχνουμε το ζυμάρι αναμιγνύοντας όλα τα υλικά στο μίξερ με το γάντζο μέχρι να γίνει η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
- Στρώνουμε το ταψί μας με χαρτί ψησίματος.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού. Για να μη μας ξεραθεί η ζύμη μέχρι να τελειώσουμε τα τυροπιτάκια καλύπτουμε με μεμβράνη.
- Παίρνουμε ένα μπαλάκι, το πατάμε στην παλάμη μας να ανοίξει, βάζουμε 1 κ.γ. γέμιση και πατάμε γύρω γύρω να κλείσει.
- Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με το μίγμα αυγού και γάλατος.
- Πασπαλίζουμε σουσάμι και ακουμπάμε το τυροπιτάκι στο ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C με αντιστάσεις πάνω κάτω για 20-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
- Οι εναλλακτικές της γέμισης είναι πολλές και ανάλογες με τα γούστα και τη φαντασία μας. Σχετικά με τα είδη τυριών, φτιάχνω γέμιση Φέτα-Ανθότυρο για πιο ήπιο γευστικό αποτέλεσμα ή Φέτα-Ξινομυζήθρα για πιο πικάντικη εκδοχή. Άλλες φορές σε αυτές τις εναλλακτικές προσθέτω στο μίγμα και 1-2 κ.σ. γιαούρτι για πιο κρεμώδες αποτέλεσμα.
- Μπορούμε να προσθέσουμε επίσης ως αρωματικά δυόσμο ψιλοκομμένο ή ρίγανη, ακόμη και ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα.