Το Καλαθάκι του Λαζάρου
Ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι
- 40 γρ. μαγιά φρέσκια
- Λίγο αλάτι
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1 μπουκαλάκι εσάνς λεμόνι
- 2 αυγά
- 50 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 1/2 λίτρο γάλα
- ½ κ,γ. μαχλέπι
Για το άλειμμα
- 1 αυγό
Σφιχτό γλάσο για το στήσιμο
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
- 2 κ,σ. ζεστό νερό
Για το χερούλι του καλαθιού
- Ένα καθαρό γερό σύρμα
- Αλουμινόχαρτο
- Χαρτί κουζίνας
- Για την ζύμη δουλεύουμε όλα τα υλικά που είναι με την σειρά σε μια λεκάνη του μίξερ και με τον γάντζο
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει και να διπλασιαστεί η ζύμη
- Παίρνουμε μια λεκάνη ή κατσαρολάκι 17 πόντους που να είναι από πορσελάνη ή μεταλλική, την ντύνουμε με αλουμινόχαρτο και μέσα βάζουμε αρκετό χαρτί κουζίνας
- Βγάζουμε από το κατσαρολάκι την φόρμα που κάναμε και αλείφουμε με βούτυρο
- Σε ένα ταψί βάζουμε μια λαδόκολλα και βάζουμε επάνω την φόρμα που κάναμε από το αλουμινόχαρτο
- Παίρνουμε μπαλάκια ζύμης την κάνουμε μπαστουνάκια και μετά τα γυρίζουμε σε ένα κορδόνι επάνω και γύρω- γύρω στην φόρμα και αφήνουμε για 10 λεπτά
- Μετά κάνουμε ένα κορδόνι με 2 μπαστουνάκια και το βάζουμε στο στόμιο της φόρμας
- Αλείφουμε με λίγο αυγό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ
- Τώρα κάνουμε την βάση που θα στηρίξουμε το καλαθάκι μας
- Παίρνουμε αλουμινόχαρτο και κάνουμε ένα δαχτυλίδι στους 15 πόντους
- Μετά 3 μπαλάκια ζύμης και κάνουμε μια κοτσίδα
- Το τυλίγουμε γύρω- γύρω από το αλουμινόχαρτο και τις άκρες τις αλείφουμε με λίγο αυγό για να κολλήσουν καλά
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και βγάζουμε το χαρτί και το αλουμινόχαρτο
- Για το επάνω μέρος του καλαθιού κάνουμε με 3 μπαλάκια ζύμης μια κοτσίδα 60 πόντους μακριά και την τυλίγουμε και αυτήν σε ένα δαχτυλίδι από αλουμινόχαρτο, όπως και την προηγούμενη και την κολλάμε και αυτήν με λίγο αυγό
- Κάνουμε το χερούλι από το καλαθάκι
- Παίρνουμε τα 2 μπαλάκια, τα κάνουμε μπαστούνια και μετά τα κάνουμε σε κορδόνι Μέσα σουβλίζουμε και το σύρμα και του δίνουμε μια καμπυλωτή μορφή
- Πρέπει να εξέχει λίγο το σύρμα για να μπορούμε μετά να καρφώσουμε το χερούλι στο καλάθι μας
- Σε ένα ταψί του φούρνου βάζουμε μια λαδόκολλα, βάζουμε τα κομμάτια επάνω και τα αλείφουμε με λίγο αυγό
- Ψήνουμε όλα τα κομμάτια σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά
- Το καλαθάκι για 35 λεπτά
- Βγάζουμε το χαρτί και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά
- Αφήνουμε να κρυώσουν
- Τα στήνουμε και κολλάμε την βάση με το καλαθάκι και το από πάνω με γλάσο
- Για το γλάσο του στησίματος, ανακατεύουμε την άχνη με το νερό και στήνουμε το καλαθάκι μας
- Αλείφουμε μέσα με γλάσο και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ψημένα και ότι άλλο έχουμε
- Βάζουμε μέσα τα αυγά μας, το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το προσφέρουμε για δώρο
Καλό Πάσχα !
Πηγή dr Οetker