Το ιμάμ μπαϊλντί της Μακρίνας
7-8 μελιτζάνες μακρόστενες , όχι χοντρές .
1 / 2 κ κιμά
5 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα μισοφέγγαρα
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
5-6 ντομάτες ώριμες ή 1 κονσέρβα κονκασέ
αλάτι - πιπέρι
1 φλ . λάδι
2 σκελίδες σκόρδο
Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και τοποθετούμε τις μελιτζάνες κομμένες στα δύο κατά μήκος όχι όμως τελείως , σε σχήμα Λ . Τις τηγανίζουμε λιγάκι να πάρουν μόνο χρώμα . Φυσικά για όσους δεν θέλουν τηγανητά τις ψήνουμε στο γκρίλ αφού τις ραντίσουμε με λίγο λαδάκι .
Τις τοποθετούμε στο ταψί και στο ίδιο λάδι που τις τηγανίσαμε ρίχνουμε με τη σειρά - κρεμύδια - αχνίζονται λίγο - κιμά - μαϊντανό - δυόσμο και τα υπόλοιπα . Ανακατεύουμε για πέντε λεπτά και μετά κάθε μελιτζάνα την ανοίγουμε και βάζουμε ενδιάμεσα γέμιση αρκετή σε κάθε μια .
Ψήνουμε για μια ώρα στους 200 βαθμούς περίπου μέχρι να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του , και φυσικά να έχει μαλακώσει και η μελιτζάνα .
Είναι ανατολίτικο φαγητό το έμαθα από τη μαμά μου και είναι πάρα πολύ νόστιμο .
Πολύ καλό γίνεται , αν βάλετε και σε κάθε μια μελιτζάνα μια κουταλιά μπεσαμέλ .