Τάρτα Σταφύλι
Βάση Τάρτας
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κύβους
- 8 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 αυγό
Κρέμα
- 350 ml γάλα
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- 5 κ.σ. ζάχαρη
- 5 κ.σ. κορν φλάουερ
- 1 κ.γ. άρωμα βανίλιας
- 1 κρόκος
Γλάσο Λάμψης
- 100 γρ. νερό
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 φύλλο ζελατίνης
Για τη βάση της τάρτας
-
Στο μίξερ ή σε μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά πατώντας τα απαλά.
-
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά ή και περισσότερο.
-
Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 28 εκ.
-
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη (ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος), σε λεπτό φύλλο και την στρώνουμε ωραία πάνω στη φόρμα. Κόβουμε με τον πλάστη τα περισσεύματα.
-
Με πιρούνι τρυπάμε σε διάφορα σημεία τον πάτο της ζύμης.
-
Τοποθετούμε επάνω στη ζύμη ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε όσπρια για να μην φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175o C για 20-30 λεπτά, αφαιρούμε το χαρτί με το βάρος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι ψηθεί και να πάρει το χρώμα που επιθυμούμε.
-
Όταν ψηθεί η βάση της τάρτας την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την αφαιρούμε από τη φόρμα.
Για την κρέμα -
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το 2/3 του γάλατος, την κρέμα και το άρωμα κι αφήνουμε να ζεσταθούν αρκετά.
-
Το υπόλοιπο γάλα, με τον κορν φλάουερ και τον κρόκο τα αναμιγνύουμε χωριστά με το σύρμα και τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η κρέμα. Όταν φουσκαλιάσει η κρέμα είναι έτοιμη. Τη μεταφέρουμε σε γυάλινο δοχείο, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για το Γλάσο Λάμψης -
Σε κρύο νερό ρίχνουμε το φύλλο της ζελατίνης να μαλακώσει, για 5-10 λεπτά.
Σε μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη να πάρει βράση για 1 λεπτό και να λιώσει η ζάχαρη.
Στύβουμε τη ζελατίνη, την προσθέτουμε στο ζεστό μίγμα κι ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά. Αφαιρούμε αμέσως μετά από τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει και να αρχίσει να πήζει και αλείφουμε με πινέλο τα φρούτα μας.
Στήσιμο της Τάρτας
-
Στρώνουμε την κρέμα μέσα στην βάση της τάρτας, αφού προηγουμένως έχουμε χτυπήσει με το σύρμα την κρέμα για να αφρατέψει.
-
Στολίζουμε την επιφάνειά της με το λευκό και μαύρο σταφύλι σε όποιο σχήμα επιθυμούμε.
-
Με το πινέλο γλασάρουμε την επιφάνεια, για να γυαλίσουν τα φρούτα και να διατηρηθούν.
-
Όσο πιο χοντρό είναι το φύλλο της ζύμης τόσο περισσότερη ώρα θέλει στο ψήσιμο.
-
Τρώγεται κατά προτίμηση φρέσκια, δηλ. της ημέρας, διαφορετικά διατηρείται στο ψυγείο έως 2 ημέρες.
-
Μπορούμε αντί για γλάσο ζελατίνης να ζεστάνουμε μαρμελάδα με λίγο νερό και να γλασάρουμε επίσης.
-
Στήνουμε την τάρτα και σερβίρουμε. Όσο πιο άμεσα τόσο το καλύτερο.
ΑΓΑΠΗΤΗ MARGO \nEΦΤΙΑΞΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ...ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΣΤΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΛΕΣ 5 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ 5 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΕΡ...ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΣΟΜΕΤΡΗΤΗ...ΜΕΤΡΗΣΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΛΙ ΣΟΥΠΑΣ ΚΑΙ Η ΚΡΕΜΑ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΠΟΛΥ ΣΦΙΧΤΗ(ΑΛΛΑ ΝΟΣΤΙΜΗ).ΜΗΠΩΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ Η ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΤΟ ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΕΡ???ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ... ΜΑΡΙΑ.