Τάρτα αχλαδιού
Για την τάρτα:
- 200 γρ. βιτάμ,
- 300-350 γρ. αλεύρι,
- 1 αυγό χτυπημένο,
- 2-3 κ.σ. κρέμα γάλακτος,
- 100 γρ. άχνη.
- Εναλλακτικά 1 φύλλο σφολιάτας,
- 2 κ.σ. βιτάμ.
Για τη γέμιση:
- 6 αχλάδια μέτρια,
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος,
- 1 φλ. άχνη,
- 1 φλ. λευκά αμύγδαλα ή καρύδια,ό,τι έχουμε.
Για τον στολισμό:
- Το κέντρο των αχλαδιών με το φλούδι τους,
- 1 φλ. του καφέ ζάχαρη,
- 1 φλ. νερό.
- Κόβουμε τα αχλάδια μας στη μέση και κρατάμε μια χοντρή φλούδα {το κέντρο τους}με το κοτσάνι και τα κουκούτσια.
- Καθαρίζουμε και λιώνουμε στο μούλτι τα 4 αχλάδια, τα άλλα 2 τα κόβουμε σε κομματάκια.
- Βάζουμε και τ' αμύγδαλα στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, ΌΧΙ να γίνουν σκόνη!
- Ρίχνουμε το αυγό,τον πολτό αχλαδιών,αμύγδαλο ή καρύδι τριμμένο,την άχνη και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε όλα μαζί καλά με κουτάλι να ενωθούν σε κρέμα.
- Βάζουμε τα υλικά της ζύμης για την τάρτα σε λεκανίτσα και ζυμώνουμε μαλακή ζύμη. Τη βάζουμε στο ψυγείο 30' να ξεκουραστεί.
- Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ταρτιέρα να καλύψει και τα πλαϊνά.Διαφορετικά θα βάλουμε το φύλλο σφολιάτας σε βουτυρωμένο ταψί,θα το τρυπήσουμε με ένα πιρούνι και θα το ψήσουμε 10' μόνο,μετά θα ρίξουμε απάνω τα ψιλοκομμένα αχλάδια και την κρέμα αχλαδιού.
- Βάζουμε πάνω στην τάρτα τα κομματάκια από τα δυο αχλάδια,πασπαλίζουμε με κανέλα,ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ,και ρίχνουμε το μείγμα αχλαδιών,κρέμα,στρώνουμε με κουτάλι και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β. για 40' περίπου, να ροδίσει η τάρτα μας!
- Στο μεταξύ φτιάχνουμε τα υλικά για τον στολισμό. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τις φλούδες από τα αχλάδια,τη ζάχαρη και το νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να πάρουν ανοιχτό χρυσαφί χρώμα.
- Μόλις βγάλουμε την τάρτα από το φούρνο την διακοσμούμε με τα καραμελωμένα αχλάδια και αφήνουμε να κρυώσει.
Η αρχική συνταγή Τάρτα με καρύδια και μέλι είναι με σφολιάτα αλλά εγώ την έφτιαξα με τη ζύμη τάρτας με καρύδια,εδώ πρόσθεσα και κρέμα γάλακτος! για εμένα είναι η πιο ωραία αφράτη ζύμη τάρτας!!