Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Τάρτα Ακτινίδιου - Βανίλιας

recipe image
Προστέθηκε απόMargo, Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος 2009 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 4 χρήστες ψήφισαν
none
Περιγραφή
Δροσερή και νόστιμη, για όσους προτιμούν τις ξινούτσικες γεύσεις στα φρούτα.
Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
Φτιάχνει
Μία Τάρτα 28 εκ.

Βάση Τάρτας

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κύβους
  • 8 κ.σ.  ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό
  • κανέλα


Κρέμα

  • 350 ml γάλα
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 5 κ.σ. κορν φλάουερ
  • 1 κ.γ. άρωμα βανίλιας
  • 1 κρόκος
Ακτινίδια και Βανίλιες κομμένα σε μέτριες φέτες
Αμυγδαλάκι σε φιλέ

 

Γλάσο Λάμψης

  • 100 γρ. νερό
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 φύλλο ζελατίνης
Οδηγίες



Για τη βάση της τάρτας

  1. Στο μίξερ ή σε μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά πατώντας τα απαλά.
  2. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά ή και περισσότερο.
  3. Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 28 εκ.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη (ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος), σε λεπτό φύλλο και την στρώνουμε ωραία πάνω στη φόρμα. Κόβουμε με τον πλάστη τα περισσεύματα.
  5. Με πιρούνι τρυπάμε σε διάφορα σημεία τον πάτο της ζύμης.
  6. Τοποθετούμε επάνω στη ζύμη ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε όσπρια για να μην φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175o C για 30 λεπτά, αφαιρούμε το χαρτί με το βάρος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι ψηθεί και να πάρει το χρώμα που επιθυμούμε.
  8. Όταν ψηθεί η βάση της τάρτας την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την αφαιρούμε από τη φόρμα.

    Για την κρέμα
  9. Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το 2/3 του γάλατος, την κρέμα και το άρωμα κι αφήνουμε να ζεσταθούν αρκετά.
  10. Το υπόλοιπο γάλα, με τον κορν φλάουερ και τον κρόκο τα αναμιγνύουμε χωριστά με το σύρμα και τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η κρέμα. Όταν φουσκαλιάσει η κρέμα είναι έτοιμη. Τη μεταφέρουμε σε γυάλινο δοχείο, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

    Για το Γλάσο Λάμψης
  11. Σε κρύο νερό ρίχνουμε το φύλλο της ζελατίνης να μαλακώσει, για 5-10 λεπτά.
    Σε μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη να πάρει βράση για 1 λεπτό και να λιώσει η ζάχαρη.
    Στύβουμε τη ζελατίνη, την προσθέτουμε στο ζεστό μίγμα κι ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά. Αφαιρούμε αμέσως μετά από τη φωτιά.
    Αφήνουμε να κρυώσει  και να αρχίσει να πήζει και αλείφουμε με πινέλο τα φρούτα μας.


Στήσιμο της Τάρτας

  • Στρώνουμε την κρέμα μέσα στην βάση της τάρτας, αφού προηγουμένως έχουμε χτυπήσει με το σύρμα την κρέμα για να αφρατέψει
  • Στολίζουμε γύρω γύρω το περιθώριό της με το αμυγδαλάκι.
  • Συνεχίζουμε στολίζοντας ξεκινώντας με τις φέτες του ακτινίδιου σαν σαλιγκάρι.
  • Τελειώνουμε με τις φέτες της βανίλιας πάλι περιστροφικά καλύπτοντας τον υπόλοιπο χώρο.
  • Με το πινέλο γλασάρουμε την επιφάνεια, για να γυαλίσουν τα φρούτα και να διατηρηθούν.
Λίγα μυστικά ακόμα
  • Όσο πιο χοντρό είναι το φύλλο της ζύμης τόσο περισσότερη ώρα θέλει στο ψήσιμο.
  • Τρώγεται κατά προτίμηση φρέσκια, δηλ. της ημέρας, διαφορετικά  διατηρείται στο ψυγείο έως 2 ημέρες.
  • Μπορούμε αντί για γλάσο ζελατίνης να ζεστάνουμε μαρμελάδα με λίγο νερό και να  γλασάρουμε επίσης.
  • Στήνουμε την τάρτα και σερβίρουμε. Όσο πιο άμεσα τόσο το καλύτερο.

 

Σχόλια
Σχόλιο από Hlianna , Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Την κρέμα και εσύ την κάνεις με μόνο ένα αυγό, όπως κι εγώ. Που όμως δε χάνει σε γεύση και είναι και υγειινή. Μπράβο!!!
Σχόλιο από Margo , Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος 2009
Ναι Hlianna ακριβώς! Για τη συγκεκριμένη ποσότητα είναι υπέρ αρκετός 1 κρόκος και σε συνδυασμό με το κορν φλάουερ πήζει και αφρατεύει η κρέμα!
Σχόλιο από hrisag , Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2011 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Τι χαρμα οφθαλμων,τι χρωμα,τι εμφανιση..ολα τα εχει αυτη η ταρτα!μπραβο!!!
Μεταφορά στην κορυφή