Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού
- 60 μεγαλα συκα άγουρα
- 4 κιλα ζαχαρη
- 1/2 λεμονι τον χυμο του
- 1 κιλο μελι
- 15-20 καρφακια γαρυφαλλο
- 2 σταγονες ηλιελαιο για να μην ζαχαρωνει το γλυκο μας
- 1 ρεβυθι γαλαζοπετρα
- 1/2 φλυτζανι του τσαγιου ασβεστη σβησμενο το οποιο το κανουμε ασβεστονερο
- Πλενουμε και καθαριζουμε σε ριγες τα συκαλακια μας, τα ριχνουμε μεσα στο ασβεστονερο και τ αφηνουμε για 2 ωρες. Τα πλενουμε πολυ καλα.
- Μεσα σε βραστο νερο αρχιζουμε και τα ζεματαμε για να τα ξεπικρισουμε. Στο πρωτο νερο ριχνουμε και την γαλαζοπετρα για να κρατησουμε το ζωντανο πρασινο χρωμα του συκου, τα ζεματαμε αλλα 2 νερα (συνολο 3) απο 5-8 λεπτα το καθε ζεματισμα. Τα πλενουμε ξανα με κρυο νερο και τα στραγγιζουμε μεσα στην χουφτα μας ενα ενα να φυγουν τα νερα τους, απλωνουμε πανω σε καθαρη πετσετα να στεγνωσουν.
- Ετοιμαζουμε το σιροπι μας (αφου ριξουμε μεσα τα γαρυφαλλα) βραζοντας το πολυ καλα γιατι οταν ριξουμε τα συκα θα βγαλουν το νερο τους.
- Μολις δεσει καλα το σιροπι, ριχνουμε τα συκαλακια μας και αρχιζουμε και δενουμε το γλυκο μας, οταν κοντευει να δεσει, ριχνουμε το λεμονι ,το λαδι και το μελι μας.
- Βγαζουμε σε αποστειρωμενα βαζα και το αφηνουμε να κρυωσει.
- Εαν τα συκα σας ειναι πιο μικρα, τοτε για καθε 25-30 κομματια θα υπολογισετε 1 κιλο ζαχαρη.
- ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο μυρωδατο αυτο γλυκο του Μαγιού.