Σύκα γεμιστά
- 10 σύκα ξερά
- 5 αμύγδαλα ανάλατα,ξεφλουδισμένα
- 50 γρ καρύδια
- 2 κ.γλ σουσάμι καβουρδισμένο
- ξύσμα και χυμός 1\2 πορτοκαλιού
- 1 κ.σ. μαστίχα σκόνη
- 200 γρ μέλι
- 100 γρ ζάχαρη
- 250 ml νερό
- 1 ξύλο κανέλας
Μους:
- 4 γρ ζελατίνη
- 170 γρ κουβερτούρα λευκή
- 140 γρ γιαούρτι πρόβειο
- 210 γρ κρέμα γάλακτος
- Βάζουμε το νερό με το μέλι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το χυμό να πάρουν μία βράση. Ξαφρίζουμε και προσθέτουμε στο σιρόπι τα σύκα. Αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά και βγάζουμε τα σύκα από το κατσαρολάκι σε ένα πιάτο για να κρυώσουν, τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε.
- Καβουρδίζουμε σε μικρό τηγανάκι το σουσάμι, χωρίς λιπαρή ουσία. Ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με τα καρύδια με τα αμύγδαλα και τα κάνουμε σχεδόν πούδρα. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και με γουδί, αν έχουμε, και να τα αφήσουμε πιο χοντροκομμένα.
- Τα ρίχνουμε σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαστίχα και 2-3 κουταλιές από το σιρόπι για να υγρανθούν.
- Κάνουμε μια τομή στα σύκα μας, τα οποία έχουν μαλακώσει και φουσκώσει με το βράσιμο. Παίρνουμε λίγο από το μείγμα και τα γεμίζουμε προσεχτικά. Τα αραδιάζουμε σε βαθύ γυάλινο μπολάκι και τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Στη μορφή αυτή διατηρούνται 10 μέρες.
- ΜΟΥΣ: Λιώνουμε την κουβερτούρα και προσθέτουμε 2 κσ το γιαούρτι. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε και το υπόλοιπο γιαούρτι.
- Μαλακώνουμε τη ζελατίνη σε λίγο κρύο νερό ,τη στίβουμε και τη ρίχνουμε σε κατσαρολάκι με την κρέμα γάλακτος για να λιώσει. Ανακατεύουμε συνέχεια και δεν αφήνουμε την κρέμα να κάψει, απλώς να ζεσταθεί ώστε να λιώσει η ζελατίνη.
- Έπειτα ενσωματώνουμε στη λιωμένη κουβερτούρα και βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε ρίχνουμε σιρόπι στα σύκα και σε ένα σφηνάκι βάζουμε τη μους.
- Αν το θέλουμε για τη νηστεία απλώς σερβίρουμε χωρίς τη μους.
Δε θέλουμε να κάψει η κρέμα γάλακτος γιατί αν βράσει η ζελατίνη χάνει την πηκτικότητα της.