Στρούντελ μήλου από το Νότιο Τιρόλο
Για τη ζύμη :
- 250 γρ αλεύρι
- 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο ,
- 1 αυγό
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 μλ χλιαρο νερο
Για τη γέμιση :
- 1 κιλο μήλα ( Russet , Elstar )
- 1 λεμόνι , το ξύσμα
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρια , ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή καρύδια , ψιλοκομμένα
- 70 γρ ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 100 γρ σταφίδες μουλιασμενες σε λίγο νερό η ρούμι
- 1 βανιλια
Επιπλέον :
- λαδοκολα ψησίματος για το ταψι
- 2 κουταλιές της σούπας παξιμαδι η φρυγανιά τριμμένη
- Βούτυρο για το άλειμμα της ζύμης
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Για την σάλτσα βανίλιας
- 20 γρ ανθος αραβοσιτου με γευση βανιλιας απο αυτη που βραζουμε
- 1 βανιλια άρωμα
- 500 μλ γαλα
- 3 κ.σ. ζαχαρη
- Για τη ζύμη: Βαζουμε το αλεύρι επανω στον παγκο εργασιας. Πατήστε στη μέση να κανουμε μια λακουβα, ριχνουμε 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο , αυγό, 1 πρέζα αλάτι και ζυμώνουμε σε μια πολύ ισχυρή ελαστική , λεία ζύμη , έτσι , σταδιακά προσθέστε περίπου 100 ml χλιαρό νερό.
- Κανουμε μια μπάλα , αλείψτε τη με λάδι και το βαζουμε σε ένα ζεστό μπολ , καλύψτε με μεμβρανη, αφήστε σε ένα ζεστό μέρος για 1/2 ώρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, έτσι ώστε η ζύμη να είναι τόσο ελαστική και μπορεί να ανοίξει καλά!
- Για τη γέμιση : Καθαρίζουμε τα μήλα , κομμένα σε τέταρτα , αφαιρέστε τα κουκουτσια και κόψτε σε λεπτές φέτες ή μικρα κυβακια.
- Σε ένα μπολ βαζουμε τα μηλα, το ξύσμα λεμονιού , 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού , κουκουνάρια ή καρύδια ,τα αμύγδαλα , ζάχαρη και κανέλα , σταφίδες και την βανιλια.
- Ανοιγουμε το φυλλο: Βαζουμε τη ζυμη σε μια μεγάλη πετσέτα κουζίνας πασπαλισμενη καλα με αλεύρι . Εγω την εβαλα επανω σε λαδοκολα και την ανοιξα για πιο ευκολα, δεν χρειαστηκε μετα η μεταφορα απο την πετσετα στη λαμαρινα.
- Πιέστε λιγο την ζυμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να εχουμε ενα λεπτο φυλλο τοσο λεπτο που να φαίνεται το μοτίβο από την πετσέτα. Μπορουμε και να την τραβηξουμε με τα χέρια προς όλες τις κατευθύνσεις .
- Αλείφουμε ελαφρά με λιωμένο βούτυρο ,ομοιόμορφα πασπαλίζουμε το παξιμαδι ,και απλωνουμε επανω το μείγμα μήλων . Στα πλαγια αφηνουμε 2-3 εκατοστα περιθώριο για να κλεισει μετα καλα η ζυμη και να μην βγαινουν τα υγρα και με τη βοήθεια της πετσετας ή λαδοκολας τυλιγουμε σε ρολλο.
- Τώρα, αλείφουμε με άφθονο λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια ψήνεται στους 200 ° C σε προθερμασμένο φούρνο , περίπου 1 ώρα.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πασπαλιζουμε με ζάχαρη άχνη .Σερβίρουμε με σαντιγί και σαλτσα βανιλιας ή σκετο με αχνη.
- Για την σαλτσα βανιλιας: Ανακατευουμε τη σκονη με τη ζαχαρη και τη βανιλια. Βαζουμε το γαλα σε κατσαρολακι, παίρνουμε απο το γαλα 6 κ. σ. και το ανακατευουμε με την σκονη. Βραζουμε το γαλα ,ριχνουμε το μειγμα μεσα και ανακατευουμε καλα. Αφηνουμε να βράσει λιγο και ετσι ζεστο το σερβιρουμε με το στρουντελ μας.
Μην αντικαταστησετε το βουτυρο με μαργαρινη η αλλο λιπος, να βαλετε βουτυρο για νας γινει τραγανο και νοστιμο.