Στόλεν σε βαζάκια ή μάφινς
300 γρ βουτυρο
250 γρ ζαχαρη
1 Τσιμπια αλατι
6 Αβγά
375 αλευρι
2 Κ γ μπέικιν
1/2κ γ. κανέλλα,
1/2 κ,γ. γαρύφαλλο αλεσμένο
1/2 κ,γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ,γ. κάρδαμο
80 γρ. σταφίδες
80 γρ. κόντιτα σε κύβους πορτοκάλι
80 γρ. κόντιτα σε κύβους νεραντζάκι
80 γρ. αμύγδαλα φιλέ
4 κ σ κονιάκ ή ρούμι
2 κ σ κρεμα γαλακτος
1/2 κ,γ. εσάνς πικραμύγδαλο
1 βανιλια η σποράκια από μια μαύρη βανίλια
ξύσμα από ένα πορτοκάλι και λεμόνι
Αχνη και αρκετό λοιωμενο βουτυρο για το πότισμα
- Βαζουμε το φουρνο να ζεσταίνεται στους 180 βαθμούς αντιστασεις ή στον αερα 160 βαθμούς.
- Περνουμε βαζακια με τα καπάκια τους ( εγω εχω τα Bonne Maman τα μαζεύω οταν πέρνω μαρμελαδα αυτα εχουν το ίσιο στόμιο επανω και έτσι μπορουμε να βγάλουμε τα κεικ μας η τα Στόλεν μας χωρις να χαλάσουν ).Τα αλείφουμε Καλα με βουτυρο και πασπαλίζουμε Καλα με αλευρι η τριμμένη φρυγανιά.
- Χτυπαμε με το μιξερ βουτυρο, ζαχαρη, βανιλια και αλατι να αφρατεψουν. Ριχνουμε σιγα σιγα τα αυγα ,Ριχνουμε το αλευρι και τα αλλα υλικα ,χτυπαμε για λιγο να ενωθούν και γεμίζουμε τα βαζακια μεχρι την μεση.
- Ψήνουμε χωρις τα καπάκια τους για 30-40 λεπτα μόλις τα βγάλουμε έτσι οπως ειναι καυτά έχουμε αρκετό βουτυρο λειωμένο και ριχνουμε απο 2 κ σ σε κάθε βαζο , πασπαλίζουμε με αχνη και κλείνουμε αμεσως τα βαζακια με τα καπάκια τους οταν κρυωσουν.
- Τα βαζουμε σε ντουλάπι της κουζίνας και τα κανουμε τα Χριστούγεννα δώρο κρατάνε και 2 μήνες έτσι σε βαζο, αλλα χωρις να το ανοίξουμε.