Σταφυλόπιτα
Για τη ζύμη:
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη για τη φόρμα,
- 80 γρ. βούτυρο αγελάδος και λίγο ακόμη για τη φόρμα,
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη,
- 40 γρ. νερό,
- 1 κρόκος αυγού, ελαφρώς χτυπημένος, για το άλειμμα της τάρτας ή γάλα.
- ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα στο τέλος.
Για τη γέμιση:
- 800 γρ. σταφύλια, μαύρα και άσπρα,
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη,
- 20 γρ. βούτυρο αγελάδος, ελαφρά λιωμένο,
- 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
- 40 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
- 1 αυγό.
Ζύμη:
- Βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, την άχνη και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Γέμιση:
- Καθαρίζουμε-πλένουμε τα σταφύλια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.Προσθέτουμε το ελαφρώς λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να πάει παντού. Έπειτα ρίχνουμε πασπαλιστά τη ζάχαρη άχνη και το αλεύρι, ανακατεύουμε απαλά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη το αυγό και την κρέμα γάλακτος.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα τάρτας ή στρογγυλό ταψάκι 24 εκ.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο που να φτάνει να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας και να περισσεύει κατά 2 εκ. από κάθε πλευρά.Βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, την πιέζουμε να εφαρμόσει πάνω στα τοιχώματα και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
- Αδειάζουμε μέσα το μείγμα αυγού - κρέμας γάλακτος και σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα σταφύλια.
- Γυρίζουμε τα άκρα της ζύμης προς το κέντρο, δημιουργώντας γύρω-γύρω μια μπορντούρα, την οποία αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο του αυγού ή με γάλα!
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, στους 170β. Βγάζουμε την πίτα και την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική.
- Εμένα ήταν η ταρτιέρα μου λίγο μεγαλύτερη οπότε δεν έμεινε ζύμη για να γυρίσω και να κάνω το σχεδιάκι,την πασπάλισα με άχνη και οχι με κρυσταλική ζάχαρη.
- Επίσης είναι πολύ όμορφη γαρνιρισμένη με σαντιγύ!!