Σταφύλι σουλτανί γλυκό του κουταλιού
- Ένα κιλό σταφύλι με μεγάλη ρώγα λεπτόφλουδο χωρίς κουκούτσι
- 850 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 / 2 κούπα χυμό πορτοκαλιού ( φρέσκο ) .
- 2 βανίλιες .
- Λίγο αλατάκι
- λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα .
- Μαδάμε τις ρώγες . Βγάζουμε τα κοτσάνια και τις πλένουμε προσεχτικά να μην λιώσουν .
- Τις τρυπάμε κάθετα με μια οδοντογλυφίδα .
- Τις αραδιάζουμε σε πλατειά κατσαρόλα , μια στρώση σταφύλια , μια στρώση ζάχαρη και τέλος τον πορτοκαλοχυμό . Το αφήνουμε στο ψυγείο 12 .
- Το βάζουμε να βράσει ανακατεύοντας πολύ απαλά . Το βράζουμε 15 λεπτά ( από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός ) , το ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα . Το αποσύρουμε από τη φωτιά . Το ξαναβράζουμε μετά 24 ώρες , προσθέτοντας το αλάτι και τις βανίλιες και δένουμε το γλυκό . Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε ξανά .
- Όταν είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από την φωτιά . Κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά - αριστερά και κυκλικά για να μπεί το σιρόπι στις ρώγες . Το κάνουμε αυτό αρκετές φορές μέχρι να κρυώσει το γλυκό . Τέλος , όταν κρυώσει εντελώς προσθέτουμε τα αμύγδαλα .
- Τα αμύγδαλα είναι προαιρετικά , δίνουν όμως ωραίο άρωμα και γεύση στο γλυκό .
- Για να δούμε αν έδεσε τογλυκό , βάζουμε λίγο σιρόπι σε ένα πιατάκι και αν δεν κυλά εύκολα όταν κρυώσει , σημαίνει ότι έγινε .
και κατι ακομα..γιατι τρυπαμε τις ρογες??κι οταν κετε καθετα ενοειτα απο το μερος που ηταν το τασμπι εως κατω??
μπορω να βαλω και αμπαροριζα;
την εφτιαξα τι να σας πω; πολυ ωραιο χρωμα και γευση!!