Σπαγγέτι alle Vongole
Μια υπέροχη όλο ευωδιά και γεύση βενετσιάνικη μακαρονάδα με θαλασσινά. Μακαρόνια με αχιβάδες, η ταπεινή μακαρονάδα που θα σας ταξιδέψει όμως , σε άλλα επίπεδα γεύσης.
- Μισό κιλό αχιβαδάκια
- Μισό κιλό κυδώνια (θαλασσινά)
- 2 σκ. Σκόρδο κομμένο στη μέση
- Μερικά ντοματίνια χωρισμένα στη μέση
- 1 κούπα λευκό κρασί
- 1 πακέτο σπαγγέτι μακαρόνια
- 1 ξερή πιπερίτσα τσίλι τριμμένη
- ¼ της κούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό ματσάκι ψιλ/νο μαϊντανό
- Αλάτι και πιπέρι
- Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα σπαγγέτι μας. Μόλις ρίξουμε μέσα στο βραστό νερό τα μακαρόνια μας, βάζουμε και στη φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι και αρχίζουμε την ετοιμασία της σάλτσα μας. Τα μακαρόνια θα τα βράσουμε 1-2 λεπτά λιγότερο από το κανονικό.
- Ρίχνουμε στο λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να ροδίσει ελαφρά (στο τέλος θα το αφαιρέσουμε) και το τσίλι. Προσθέτω τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και το μισό μαϊντανό και σοτάρω για 2 λεπτά.
- Βάζω το κρασί και μετά από 2 λεπτά προσθέτω τα θαλασσινά μου στο τηγάνι που έχω πλύνει πολύ καλά, και κλείνω το καπάκι. Το αφήνω να βράσει για 4-5 λεπτά.
- Ανοίγω το καπάκι, κάνω έναν έλεγχο αν έχουν ανοίξει όλα τα θαλασσινά, πετώ τα κλειστά και ρίχνω μέσα τα σουρωμένα σπαγγέτι μου και ανακατεύω καλά για 1 λεπτό.
- Σερβίρω αμέσως, προσθέτοντας τον υπόλοιπο μαϊντανό και ελάχιστο ελαιόλαδο από πάνω
- Μπορείτε να τη φτιάξετε , όπως είναι και η αρχική της εκδοχή, μόνο με αχιβαδάκια φρέσκα που είναι και πολύ φτηνά. Εξ άλλου μόνο τη γεύση της θάλασσας θέλουμε. Ένα πιάτο που όταν το φτιάξουμε μόνοι μας, θα μας έρθει φτηνά, όπως είναι και η ταπεινή του καταγωγή, αλλά με την ουράνια γεύση.
- Μπορείτε να προσθέσετε και μύδια και γυαλιστερές ή και τα δύο μέσα.
- Τα ντοματίνια τα βάζουμε για το χρώμα και τη γεύση, όχι για να κάνουμε σάλτσα. Αντί γι αυτά μπορούμε να βάλουμε μια ντομάτα χωρίς φλούδια ή σπόρια και κομμένη σε καρεδάκια.
- Φροντίστε τα βρασμένα σας μακαρόνια να είναι έτοιμα ταυτόχρονα με τη σάλτσα σας.