Σαρμαδάκια γιαλαντζί
- 1/2 κιλό ρύζι καρολίνα .
- 1/2 κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα.
- 1κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο.
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
- 1/2 ματσάκι δυόσμο,
- 1/2 ματσάκι άνηθο,
- 1/2 ματσάκι μαιντανό ,όλα ψιλοκομμένα.
- 1 φλιτζάνι λάδι για μέσα ,
- 1/2 φλιτζάνι λάδι για από πάνω.
- Χυμό ενός λεμονιού μέσα στην γέμιση,και χυμό 1 λεμονιού απο πάνω.
- Αλάτι ,πιπέρι.
- Βάζουμε σε κατασρόλα νερό να βράσει .Ρίχνουμε τα φύλλα να ζεματιστούν για 5 λεπτά.Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Πλένουμε το ρύζι, το στραγγίζουμε.Το βάζουμε σε λεκάνη προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά ,επίσης το λάδι το αλάτι το πιπέρι ,και το λεμόνι.
- Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να τυλίγουμε τα σαρμαδάκια με την γυαλιστερή πλευρά του φύλλου προς την παλάμη μας.Τα αραδιάζουμε κοντά-κοντά σε κατσαρόλα ,αφού προηγουμένως βάλαμε στον πάτο της κατσαρόλας τα άχρηστα φύλλα μας.
- Βάζουμε από πάνω ένα μεγάλο ρηχό πιάτο για να κρατάει σταθερά στη θέση τους τα σαρμαδάκια μας.
- Ρίχνουμε απο πάνω ζεστό νερό ίσαμε να σκεπάσει το πιάτο ,το 1/2 φλιτζάνι λάδι,και το χυμό του λεμονιού.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά και μετά σε σιγανή περίπου 1 ώρα!Μπορούμε να βγάλουμε ένα να δοκιμάσουμε αν έβρασε.
Σερβίρουμε με γιαούρτι η τζατζίκι ,όπως έκανα εγώ!