Σαρδέλες γεμιστές σε αμπελόφυλλα
Αυτή την εποχή που υπάρχουν φρέσκα και τρυφερά αμπελόφυλλα , ευκαιρία να φτιάξουμε μια πεντανόστιμη συνταγή όπως είναι τα ντολμαδάκια αλλά γεμισμένα με σαρδέλα αγαπημένη. Συνταγή αξέχαστη!
- 1 κιλό σαρδέλα μέτρια καθαρισμένη από εντόσθια, κεφάλι και ραχοκοκαλιά.
- ¼ του κιλού περίπου αμπελόφυλλα
- Αλάτι, πιπέρι
- Μισή κούπα λάδι
- 1-2 λεμόνια σε λεπτές φέτες
Γέμιση
- Φρέσκια ρίγανη
- Φρέσκια μαντζουράνα
- Φρέσκο θυμάρι
- Φρέσκια ρίγανη
- Μαϊντανός
- 3 σκελίδες σκόρδο στην πρέσσα
- Λίγο λάδι
- Ετοιμάζουμε στις σαρδέλες μας και τις έχουμε έτοιμες σε ένα δίσκο, ανοικτές σαν βιβλίο, στραγγισμένες και αλατοπιπερωμένες.
- Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε σε καυτό νερό με λίγο λάδι μέσα, για 1-2 λεπτά. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε αμέσως σε κρύο νερό βρύσης. Τα στραγγίζουμε.
- Φτιάχνουμε τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά μας σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το σκόρδο και το λάδι. Ανακατεύουμε για να αρωματιστούν και να λαδωθούν τα μυρωδικά μας.
- Όπως έχουμε ανοικτές τις σαρδέλες μας, βάζουμε λίγο από το μυρωδάτο μείγμα μας. Κλείνουμε τη σαρδέλα μας και την τυλίγουμε στο αμπελόφυλλο όπως τυλίγουμε τα ντολμαδάκια μας τα γιαλαντζί.
- Τα βάζουμε σε λαδωμένο μέτριο πυρέξ , τις τοποθετούμε σφικτά τη μια κοντά στη άλλη , για να μη μας ανοίξουν στο ψήσιμο, βάζουμε τις φέτες του λεμονιού μας ανάμεσα, ρίχνουμε το λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο περίπου 30 λεπτά στη 2η από κάτω σχάρα του φούρνου μας.
Τέλεια!