Σαραγλί
- 250 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα.
- 250 γραμμάρια καρύδια.
- 2 φρυγανιές τριμμένες.
- 1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη.
- 1 κουταλιά κοφτή κανέλα.
- 1/2 κιλό φύλλο κρούστας.
- 1&1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος .
Σιρόπι.
- 3 κούπες ζάχαρη
- 1&1/2 κούπας νερό.
- Χυμό μισού λεμονιού.
- 1 κουταλιά γλυκόζη.
- Φλούδα από ένα πορτοκάλι.
- Κοπανάμε λίγο χοντρά τα αμύγδαλα και τα καρύδια , και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ με την τριμμένη φρυγανιά, την ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
- Αλείφουμε ένα φύλλο με λιωμένο βούτυρο, το διπλώνουμε στη μέση , το αλείφουμε ξανά με βούτυρο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με λίγο από το μείγμα καρυδιών. Επαναλαμβάνουμε άλλες τρεις φορές μέχρι να έχουμε τέσσερα διπλά φύλλα πασπαλισμένα με μείγμα καρυδιών ενδιάμεσα.
- Διπλώνουμε σφιχτά σε ρολό αρχίζοντας από την μεγαλύτερη πλευρά των φύλλων. Κόβουμε ένα φύλλο στη μέση, το αλείφουμε με βούτυρο και το τυλίγουμε γύρω από το ρολό . Κάνουμε έτσι συνολικά τρία ρολά.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε λοξά το ρολό σε φέτες πάχους δυο δακτύλων . Τοποθετούμε σε ένα ταψί τις φέτες με τη μια από τις δυο πλευρές προς τα κάτω .Περιχύνουμε το σαραγλί με το υπόλοιπο βούτυρο ,και το ψήνουμε στους 160 βαθμούς με αντιστάσεις για μια περίπου ώρα ,να ροδίσει ελαφρά.
- Βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά και το ρίχνουμε καυτό στο σαραγλί όταν αυτό έχει κρυώσει. Το σερβίρουμε μετά 6-8 ώρες αφού έχει σιροπιαστεί καλά.
Αν θέλουμε μπορούμε να μη βάλουμε αμύγδαλα και να κάνουμε το σαραγλί μας μόνο με καρύδια . Μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος από το βούτυρο με καλό ελαιόλαδο. Έτσι το γλυκό γίνεται πιο ελαφρύ.