Σαραγλί Πολίτικο
Συνταγή μιας φίλης τουρκάλας της Μεμνουνε που το σαραγλί και ο μπακλαβάς της είναι ξακουστά. Στο σαραγλί αυτό δεν θα δούμε κανέλλα, γαρύφαλλα και άλλα μυρωδικά εκτός απ την καβουρντισμένη γεύση και μυρωδιά των ξηρών καρπών και των φύλλων που χρυσαφίζουν απ το χάϊδεμα του αγνού βουτύρου.
- 1/2 κιλο φυλλα,
- 200γρ.καρυδια,
- 100γρ αμυγδαλα,
- 100γρ.φυστικη Αιγινης,
- 1 1/4 φ.τσαγιου φρ.βουτυρο, και απο μια κουταλια βουτυρο πανω απο καθε σαραγλακι.
Για το σιροπι:
- 2 1/2 φλ.τσαγιου ζαχαρη
- 1 1/2 φλ.τσαγιου νερο
- 2-3 σταγονες ηλιελαιο (το μυστικο για να μην ζαχαρωνουν τα σιροπιαστα),
- λιγες σταγονες λεμονι.
- Αλεθουμε η κοπανιζουμε τους ξηρους καρπους μας.
- Λυωνουμε το βουτυρο, απλωνουμε τα φυλλα και βουτυρωνουμε ενα ενα ,καθε φυλλο και γεμιση, μολις τελειωσουν τα φυλλα και οι καρποι μας, τυλιζουμε σε σφιχτο ρολλο απο την φαρδιά πλευρα του φυλλου.
- Κοβουμε σε ροζετες 3 cm και τις βαζουμε σε ταψακι, ριχνουμε πανω σε καθε σαραγλακι ενα κουταλακι της σουπας βουτυρο το οποιο εχουμε καψει ελαφρα.
- Ψηνουμε σε 160ο για 60 λεπτα μεχρι να ψηθουν ολα τα φυλλα μεχρι μεσα και τα αρωματα των καρπων να μας σπασουν την μυτη.
- Βραζουμε το σιροπι μας και ξαφριζουμε, μολις αρχιζει ο βρασμος για 8-10 λεπτα. Σιροπιαζουμε ζεστο σιροπι, χλιαρο σαραγλι.
Το μυστικο του ειναι το οτι μεσα στο σιροπι σταζουμε λιγο ηλιελαιο και ετσι δεν ζαχαρωνει ποτε.