Ρύζι με φακές ή ρεβίθια
- 2 φλ.ρύζι κίτρινο βρασμένο
- 1 –11/2 φλ. Φακές ή ρεβίθια βρασμένα
- 1 καρότο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- ½ σκ.σκόρδο κόλιανδρο-κύμινο γιαούρτι στραγγιστό ή μαγιονέζα αλάτι-πιπέρι χυμό πορτοκαλιού λάδι-ξύδι βαλσάμικο
- Ψιλοκόψτε 1 καρότο, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι (ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια), ½ σκελίδα σκόρδο τριμμένη (ή ½ κ.γ.σκόνη σκόρδου).
- Ανακατέψτε σε ένα μπολ το ρύζι με τις φακές και τα ψιλοκομμένα λαχανικά, προσθέτετε 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα ή γιαούρτι στραγγιστό, 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού, λίγο ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.
- Τέλος προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών ή αν δεν έχετε, λίγο τριμμένο κόλιαντρο και κύμινο.
- Αλατίστε, ανακατέψτε απαλά για να μη λιώσουν τα όσπρια και σερβίρετε.
Οι ποσότητες του ρυζιού με το όσπριο είναι κατά βούληση, όπως και φυσικά κα το λαδόξυδο.