Ρετσέλι σύκο στο μέλι και το πετιμέζι
- 1 κιλο συκα
- 2 φλ.τσ. ζαχαρη καστανη η μαυρη
- 1 φλ.καφε (ελληνικου) ρουμι
- γαρυφαλλα
- κανελλα ξυλο
- μαυρη σταφιδα
- σουσαμι
- μισο λεμονι
- μελι
- πετιμεζι
- Πλενουμε τα συκα απο την αναποδη να μην παρουν μεσα νερο, κοβουμε στην μεση και στρωνουμε στο ταψι μας με την φλουδα απο επανω, ριχνουμε την ζαχαρη, ραντιζουμε με το ρουμι και το λεμονι, βαζουμε τα γαρυφαλλα και την κανελλα ξυλο
- Ψηνουμε σε 250 βαθμους για 45 λεπτα, ετσι οπως θα ειναι ζεστα ριχνουμε τις σταφιδες και το σουσαμι.
- Βαζουμε στα βαζα μας τα συκα με το ζουμακι τους και γεμιζουμε με μελι η πετιμεζι,εαν θελουμε κραταμε και λιγα ψητα σκετα σ ενα βαζο για να συνοδευουμε τα τυρια μας.
- Μπορουμε να ξερανουμε τα συκα στον ηλιο επανω στα κεραμίδια σκεπασμενα με τουλι αφου πρωτα τα πλενουμε με λεμονι (την νυχτα τα μαζευουμε μεσα για να μην παρουν υγρασια) και να τα βαλουμε κατοπιν μεσα στο μελι και το πετιμεζι η να τα βαλουμε ετσι ξερα σε βαζα με ξερα δαφνοφυλλα .
- Στα παλια χρονια οι νοικοκυρες ετσι τα στεγνωναν και τα δατηρουσαν για τον χειμωνα