Ραβιόλια με κιμά και τυρί
Για τη ζύμη:
- 300 γρ. αλεύρι,
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό,
- 2 αυγά,
- 1 κ.γλ. αλάτι,
- 3 κ.σ. λάδι,
- 1 κ.σ.κρασί,
- 10 κ.σ. νερό χλιαρό.
Γέμιση:
- 250 γρ. κιμά,
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
- 2-3 κ. σ. λάδι,
- μαϊντανό,
- 2 ντομάτες μέτριες ή 1/2 κουτί ντοματάκια,
- αλατοπίπερο,
- 1 κύβο ζωμό μοσχάρι ή λαχανικών,
- παρμεζάνα τριμμένη.
- Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, τα αυγά, αλάτι, λάδι, και ρίχνουμε το χλιαρό νερό ζυμώνοντας μαλακή-αφράτη ζύμη. Την αλείφουμε με λίγο λάδι και αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση κιμά, σοτάροντας στο λάδι το κρεμμύδι με τον κιμά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε 30 λεπτά να μαλακώσει ο κιμάς. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και προσθέτουμε παρμεζάνα τριμμένη, ανακατεύουμε.
- Ανοίγουμε σε φύλλο τη ζύμη μας, βάζουμε από λίγη γέμιση στο μισό φύλλο και την καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο. Κόβουμε με ένα μικρό κουπ πατ ή με τον ειδικό τροχό κομμάτια ζύμης, πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι να κλείσουμε τη γέμιση καλά.
- Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα νερό, αλάτι και λίγο λάδι να βράσουν και ρίχνουμε τα ραβιόλια μας, τα βράζουμε μόνο 5 λεπτά. Βγάζουμε τα ραβιόλια προσεχτικά με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε.
- Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί ή με την σάλτσα του κιμά που θα μας μείνει μαζί με το τριμμένο τυρί.
Μια πιο καλοκαιρινή εκδοχή σάλτσας για να σερβίρουμε τα ραβιόλια μας είναι με φρέσκιες ντομάτες κομμένες σε κύβους, φρέσκο βασιλικό χοντροκομμένο και κουκουνάρια.