Ψωμάκια γλυκά σαν τσουρεκάκια
Μείγμα γάλακτος
- 95 ml γαλα ζεστο. Ριχνουμε μεσα
- 50 γρ ζαχαρη
- 1 βανιλια
- 35 γρ βουτυρο λιωμενο
- 1 κ σ λαδι
- 1 αβγό μέτριο
- Αυτα τα υλικα τα ανακευουμε ολα μαζι και τα αφηνουμε στην άκρη
Για την Ζυμη θελουμε
- 65 γρ χλιαρο νερο.
- 1 κ σ Ζαχαρη
- 22 γρ φρέσκια μαγια
- 350 -360 γρ αλευρι τύπου 550 αυτο που κανουμε τα τσουρέκια
Για το άλειμμα
- 1 αβγό ανακατεμένο με
- 2 κ σ γαλα
- 2 κ γ ζαχαρη
- Βαζουμε την μαγια σε λεκάνη του μιξερ. Ριχνουμε το ζεστο νερο και την ζαχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγια, ριχνουμε το αλευρι και το μειγμα γαλακτος, τα ζυμωνουμε με τον γαντζο του μιξερ για 7-8 λεπτα.
- Το μαζεύουμε σε μια μπάλα αλείφουμε τα χέρια μας με λαδι και το λαδωνουμε. Σκεπαζουμε τη λεκάνη και αφηνουμε σε ζεστο μέρος να ξεκούραστη η ζυμη για 30 λεπτα. Μετα χωρίσουμε την ζυμη σε 9-10 μπαλακια. Αφηνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούν για 10-15 λεπτα.
- Σε μια λαμαρίνα της κουζίνας βαζουμε λαδοκολα. Παιρνουμε ενα μπαλάκι και πολυ απαλα ΟΧΙ ΖΥΜΩΜΑ το κανουμε σε στενόμακρο σχήμα. Τα βαζουμε επανω στην λαδοκολλα και αφηνουμε πάλι σκεπασμένα για 20 λεπτα.
- Στο διάστημα αυτο ανάβουμε τον φουρνο στους 160 βαθμούς αντισταση. Μετα αλοιφουμε με μαλακο πινελάκι τα ψωμάκια με με το μειγμα αυγο. Προσοχη στα άλειμμα να μην τρυπησετε την ζυμη με το πινελο και ξεφουσκωσει γιατι μετα δεν θα σας γινουν αφρατα τα ψωμακια σας.
- Πασπαλιζουμε αν
θελουμε με οτι μας αρεσει αλλα και σκέτα ειναι πολυ ωραια. Ψήνουμε τα ψωμακια στην τριτη σχάρα η στην μεση του φουρνου για 20-25 λεπτα.