Πρασοκιμαδόπιτα
Μια νόστιμη παραδοσιακή πίτα με χειροποίητη σπιτική σφολιάτα. Δύο τα φύλλα που ανοίγουμε, αλλά όταν ψήνεται πολλαπλασιάζονται, όσα και τα κομματάκια που κόψαμε.
Γέμιση
- 5 πράσα σε ροδέλες
- 1 κούπα νερό
- 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 250 γρ. κιμά χοιρινό
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο
Ζυμάρι:
- 800 γρ. αλεύρι
- 1 ½ ποτήρι νερού χλιαρό νερό
- 1κ. γ. αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο φυτικό
- 150 γρ. μαργαρίνη
- αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
1. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε με ελαιόλαδο τα πράσα, προσθέτοντας και το νεράκι.
2. Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε τους κιμάδες να σοταριστούν, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να γίνουν (10-15 λεπτά) και να απορροφηθούν τα υγρά.
3. Σε ανοικτή λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα αναμιγνύουμε.
4. Προσθέτουμε το νερό, μαζεύουμε το ζυμάρι μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και το διπλώνουμε με το κάτω μέρος του καρπού μας. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
5. Λιώνουμε τα βούτυρα (να μην κάψουν).
6. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2 μέρη και το κάθε μέρος σε χοντρό φύλλο βουτυρώνοντάς το πολύ καλά.
7. Χωρίζουμε το φύλλο σε 4 οριζόντιες και 4 κάθετες γραμμές και με μαχαίρι κόβουμε όλα τα κομματάκια εκτός από το κεντρικό τετραγωνάκι.
8. Παίρνουμε κάθε ένα κομματάκι το ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας, το κολλάμε το ένα επάνω στο άλλο και με το τελευταίο τα καλύπτουμε όλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και στο δεύτερο φύλλο.
9. Καλύπτουμε με μεμβράνη τα δύο κομμάτια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να παγώσουν.
10. <βουτυρώνουμε p="">
11. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια της εργασίας μας, παίρνουμε το πρώτο κομμάτι και ανοίγουμε φύλλο (χοντρό) όσο η περίμετρος του ταψιού μας.
12. Τοποθετούμε το φύλλο στο ταψί, και μετά στρώνουμε επάνω όλη τη γέμιση την οποία ραντίζουμε με λίγο από το βούτυρο.
13. Πάνω από τη γέμιση βάζουμε το δεύτερο φύλλο, βουτυρώνουμε και χαράζουμε την πίτα.
15. Ψήνουμε με αέρα σε προθερμασμένο φούρνο 170οC για περίπου 50 λεπτά και μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα