Πορτοκάλι γλυκό κουταλιού
- 6 πορτοκάλια
- 1 κιλό ζάχαρη
- Χυμός του 1 πορτοκαλιού
- Χυμός 1 λεμονιού
- 1-2 βανίλιες
- Παίρνουμε τα 5 πορτοκάλια, τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε.
- Με τον τρίφτη ξύνουμε καλά όλη την εξωτερική επιφάνεια των πορτοκαλιών και τα ξεπλένουμε για να φύγουν τα υπολείμματα ξύσματος.
- Τοποθετούμε τα πορτοκάλια σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 5-8 λεπτά (Ο χρόνος μέτρησης αρχίζει από την ώρα που θα πάρουν βράση).
- Χύνουμε το νερό, προσθέτουμε καινούριο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία βρασίματος, άλλες 2 φορές. Συνολικά θέλουμε 3 φορές να βράσουν για να ξεπικρίσουν.
- Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν για να μπορούμε πιο εύκολα να τα κόψουμε.
- Με το μαχαίρι κόβουμε από το κάθε πορτοκάλι αρχικά τους πόλους πάνω-κάτω, τους πετάμε και μετά στα 4 και στα 8 σε φέτες. Εκτός από φέτες μπορούμε να τα κόψουμε και σε ροδέλες. Οι φέτες ή οι ροδέλες μπορούν να είναι διαφορετικού φάρδους για διαφορετικές χρήσεις. Για σερβίρισμα σαν γλυκό κουταλιού φαρδιές, για διακόσμηση πιο λεπτές.
- Τοποθετούμε τα κομμένα πορτοκάλια σε πυρέξ και ρίχνουμε επάνω όλη τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τις βανίλιες και με τα δάχτυλά μας τις αναμιγνύουμε να ανακατευτούν στη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε τους χυμούς του πορτοκαλιού και του λεμονιού.
- Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C με αντιστάσεις πάνω-κάτω για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα τον πάτο του πυρέξ γιατί κατακάθεται εκεί ζάχαρη που δεν έχει λιώσει κι ας φαίνεται ότι έχει γίνει όλη σιρόπι. Επαναλαμβάνουμε το ανακάτεμα 2-3 φορές ακόμη.
- Μετά την 1 ώρα και 30 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200ο C για 30 λεπτά περίπου ακόμη μέχρι να δέσει το σιρόπι. Το γλυκό θα είναι σχεδόν έτοιμο όταν δούμε ότι αρχίζει να αφρίζει η επιφάνεια.
- Αφαιρούμε το πυρέξ από τον φούρνο, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 100ο C για να αποστειρώσουμε τα βάζα : Ξεπλένουμε τα βάζα με καυτό νερό, τα ακουμπάμε ανάποδα σε ταψί που έχουμε στρώσει πετσέτα κουζίνας και τα βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι καυτά τα γεμίζουμε με το ζεστό γλυκό και το σιρόπι έως επάνω. Κλείνουμε με το καπάκι και τα ακουμπάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν για να σφραγίσουν.
- Τα 5 πορτοκάλια βγάζουν 2 μέτρια βάζα γλυκό. Στην παρουσίαση εδώ έχω κάνει τη διπλή δόση, τα μισά κομμένα σε φέτες και τα άλλα μισά σε ροδέλες, χρησιμοποιώντας πορτοκάλια δικής μας παραγωγής.
- Αφού βγάλουμε το έτοιμο γλυκό από το φούρνο, το σιρόπι θα μας φαίνεται αρκετά αραιό. Όσο θα κρυώνει όμως θα σφίγγει. Αν δούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί αυξάνουμε το χρόνο ψησίματος την επόμενη φορά, ή το ξαναβάζουμε στο φούρνο για λίγη ώρα ακόμη.
Είναι μια συνταγή της Νίκης Μερκούρη από τηλεοπτική εκπομπή που προσάρμοσα στα δικά μου γούστα. Η αρχική συνταγή περιέχει και τριμμένο καρότο, βρασμένο, το οποίο το αναμιγνύει στο τέλος με το υπόλοιπο γλυκό, λίγο πριν το ρίξει στα βάζα, για να ενισχύσει τη γεύση και το χρώμα.
Μπραβο σας κοριτσια και στην μαργκο που μας εδωσε μια τοσο ωραια συνταγη θα την δωκιμασω γρηγορα
Όλα τα σκουφάκια δικά σου!!