Παστέλι
Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
- ½ κιλό σουσάμι
- 400 γρ. μέλι
- 100 γρ. ζάχαρη
- Λίγη εσάνς πορτοκαλιού (προαιρ.)
Οδηγίες
- Σοτάρω το σουσάμι χωρίς λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Μπορώ όμως να απλώσω το σουσάμι σε ταψάκι και να το ψήσω στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
- Βάζω το μέλι με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά και βράζω για λίγα λεπτά, ώσπου ν' αρχίσει να σχηματίζεται καραμέλα.
- . Σβήνω τη φωτιά και ρίχνω μέσα το σουσάμι.
- Ανακατεύω κι απλώνω το μίγμα σε μέτριο τεφάλ ταψάκι που έχω αλείψει με λίγο καλαμποκέλαιο.
- Λαδώνω έναν πλάστη και πατώ το μίγμα ν' ανοίξει σε λεπτό φύλλο.
- Κόβω το με το μαχαίρι σε κομμάτια
- Αφήνω να κρυώσουν εντελώς και τα. φυλάω μακριά από υγρασία.
Σχόλια
Ηλιάννα μου 10 με τόνο το παστέλι σου.Πανεύκολο και τι νοστιμιά.Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα είναι που δε μου έγινε πολύ στεγνό(είναι λίγο μαστιχωτό).Μήπως ξέρεις τι φταίει?Ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή.
Αλεξανδρα
εγω νομιζω οτι δεν αφησες αρκετα το μελι με την ζαχαρη να βραση
η λαδωνες πολυ τον πλαστη σου,
εγω το εφτιξα και εγεινε τραγανο
α!τώρα που το λες μάλλον αυτό είναι!Δεν άφησα να βράσει πολύ το μέλι με τη ζάχαρη!Δεν είναι τόσο μαλακό μη φανταστείς απλά δεν είναι τόσο τραγανό όσο το έτοιμο.Είναι πολύ νόστιμο και θα το φτιάξω ακόμα πολλές φορές,γιατί μας αρέσει πολύ το παστέλι.
Το παστέλι λόγω του ότι έχει πολύ μέλι είναι μαστιχωτό. Και εμένα έτσι μου γίνεται, όταν είναι πολύ φρέσκο. Όταν αρχίζει να περνά ο καιρός, τότε στεγνώνει και σκληραίνει. Μπορεί για να γίνει πιο σκληρό, να βάλεις την άλλη φορά λιγότερο μέλι και περισσότερη ζάχαρη,ή να βάλεις μισό μισό. Πάντως, αν το αφήσεις κάποιες μέρες, αυτό σκληραίνει.Εγώ προσωπικά αγαπώ το μαστιχωτό. :)
Ηλιαννακι μου σ'ευχαριστω πολύ για την απαντηση.Γιατι νομιζα οτι εκανα κατι λαθος.