Πάστα ντομάτας
Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
- Ντομάτες ώριμες αν ειναι δυνατόν βιολογικές και λεπτόφλουδες.
- Λίγο χονδρό αλάτι
- Λάδι
- Αποστειρωμένα βάζα.
Οδηγίες
- Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες,και τις χαράζουμε στα δύο.Τις ζουλάμε με το χέρι μας να φύγουν τα σπόρια
- Τις περνάμε απο το μούλτι λιγες-λίγες και τις ρίχνουμε σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα,να βράσουν με λίγο χονδρό αλάτι, μέχρι να εξατμισθεί το νερό και να γίνει πολύ πηχτή η πάστα. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε .
- Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε αλλο λίγο αλάτι,οχι όμως και να γίνει αλμυρή.
- Έτσι καυτή όπως είναι τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα 1 δαχτυλο πιο κάτω απο το χείλος,Ρίχνουμε λάδι να καλυφτεί η επιφάνεια.Κλείνουμε ερμητικά τα βάζακαι τα γυρίζουμε ανάποδα για 48 ώρες.
- Τις αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος για 1 περίπου χρόνο.
Σχόλια
Tζένη, σε αυτήν την τόσο χρήσιμη συνταγή ΄που μας έδωσες, μπορείς να μου λύσεις 2 απορίες. Πρώτα την αναλογία αλατιού και ντομάτας και δεύτερον πόση ώρα πάνω κάτω βράζουμε την ντομάτα μας;
Ηλιάννα το αλάτι στη σάλτσα είναι πολύ λίγο. Από πείρα λέω 1 γεμάτη κουταλιά σούπας σε 4 κιλά ντομάτες που μπορεί να πάρει μια μεγάλη κατσαρόλα. Δεν παίζει κανένα ρόλο αν βάλουμε λιγότερο. Αλμυρή να μη γίνει.
2. ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το πόσο σφιχτές είναι οι ντομάτες. Οι νερουλές κάνουν περισσότερο χρόνο. Επίσης από πείρα θα έλεγα γύρω στη μιάμιση ώρα.
Τέλεια πρέπει να είναι η πάστα!! Τζένη όταν βράζεις τις ντομάτες προσθέτεις και νερό ή βράζουν μόνο με τα υγρά τους;
Δεν βάζουμε καθόλου νερό βγάζουν πολύ οι ντομάτες!Γιάυτό και τις βράζουμε πολύ ώρα.Υπάρχει τρόπος να συντομεύσουμε τον χρόνο βρασμού ,αν αφαιρούσαμε τα υγρά απο τις ντομάτες στραγγίζοντας τες σε τουλουπάνι.Το αποτέλεσμα όμως δεν θα ήταν το ίδιο.Είναι μεγαλύτερη η νοστιμιά όταν βράζει η πάστα στο χυμό της!
Τζένη μου ενοεις ντοματοπελτε; αν ναι η πεθερα μου έβαζε τις ντομάτες με αλατι σένα μαξιλάρι όλη τη νύχτα ανακατεύοντας καπου καπου και μετα το αδειαζε σ ενα ταψί και το εψηνε στο φούρνο σε σιγανη φωτια ώσπου να γίνει πηχτος πολτος . τα βάζαμε μετα σε ταπερ με λαδι απο πανω και διατηρειτο πολλους μηνες,
Σοφία ,πάστα ντομάτας και ντοματοπολτος είναι το ίδιο πράγμα.Τρόποι παρασκευης του υπάρχουν πολλοι. Διάλεξα έναν με τον οποιο φτιάχνω κι εγώ χρόνια τώρα πάστα,σίγουρο και απλό σαν εργαζόμενη ,με πολύ καλό αποτέλεσμα.