Πανεύκολα ψωμάκια με σόδα
Γρήγορα, εύκολα, νόστιμα, που γίνονται σε 5 λεπτά. Δέχονται και πολλές παραλλαγές αυτά τα ιρλανδέζικα ψωμάκια.
- Μισό κιλό αλεύρι για ψωμί κοσκινισμένο
- 1 κ.γλ. σόδα σκόνη
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1,5 κ.γλ. ιτάλιαν χερμπς ή μείγμα μυρωδικών Προβηγίας
- 1 γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ. )+ 250 γρ νερό ή 2 κούπες ξυνόγαλα
Προαιρετικά
- λιαστές ψιλ/μένες + φέτα
- σκέτη φέτα
- ή ελιές ψιλ/νες σκέτες ή και με φέτα μέσα
- Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τα μυρωδικά και τη σκόνη σόδας και τα ανακατεύουμε με το κουτάλι.
- Ανακατεύω το γιαούρτι με το νερό ΄να γίνει ένα μείγμα.
- Ρίχνω στα στερεά υλικά το ξυνόγαλο ή το μείγμα γιαουρτιού και ανακατεύω με το κουτάλι να βραχεί το μείγμα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο υγρό ακόμα, αλλά το μείγμα θα ειναι σφικτό.
- Μπορούμε να παίρνουμε κουταλιές και να βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Βοηθάμε λίγο με το χέρι μας ώστε να πάρει στρογγυλο σχήμα.
- Επίσης μπορούμε να χωρίσουμε τη ζύμη μας και να φτιάξουμε και διάφορες παραλλαγές προσθέτοντας φέτα ή φέτα και λιαστή ή ελιές για ελιοψωμάκια.....
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο- 200ο για 25 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με ξυλάκι από σουβλάκι και αν ειναι υγρό, το αφήνουμε λίγο ακόμα. Εξαρτάται φυσικά και από το μέγεθος ή το φούρνο.
- Το αλεύρι μπορεί να είναι και μισό μισό με σίκαλη.
- Μπορείτε να μη βάλετε μυρωδικά
- Αν ειναι πολύ σφικτό το μείγμα προσθέτουμε λίγο υγρό ακόμα
- Ξυνόγαλο υπάρχει στα σούπερ μάρκετ και ειναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αυτό.