Ονειρεμένο τσουρέκι της Σοφίας
- ½ κ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις (προσθέτουμε στη ζύμη αν χρειασθεί και άλλο, ώστε το ζυμάρι να είναι πολύ μαλακό , αλλά να κολλάει στα χέρια λιγάκι)
- 1/2 κούπα τσαγιού γάλα καφτό
- 2 μεγάλες κ.σ. φυτίνη ανακατεύοντας για να λυώσει το βούτυρο
- 1/2 φλ/να του τσαγιού χυμό πορτοκάλι
- 1 και 1/2 κούπ. ζάχαρη (αν σας αρέσει γλυκύτερο στη συνέχεια δοκιμάζοντας το ζυμάρι προσθέτετε ακομα λίγο).
- λίγο κακουλε, μαχλέπι, μστίχα κ΄τριμμένο πορτοκάλι
- 1 αυγό (κρατείστε από τον κρόκο λιγάκι για το άλειμμα+νεράκι)
- νουτελα ΙΟΝ ή ότι έχετε σε νουτέλα
- ΠΡΟΖΥΜΙ
- 1 Κούπα ζεστό νερό
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.σ ζάχαρη
- Σε μιά κούπα ανακατεύουμε τα υλικά για το προζύμι σε και την τοποθετούμε σε μια ζεστή γωνιά η σε προθερμασμένο φούρνο στους 50βαθ.και το κλείνουμε. Περιμένουμε να κάνει φούσκες περίπου μισή ώρα η όσο χρειασθεί.
- Σε μιά λεκανίτσα ρίχνω τα υλικά, εγω το ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή, βάζοντας τα υλικά με τη σειρά που τα έδωσα παραπάνω αλλά το αλεύρι τελευταίο. Το αφήνουμε να φουσκώσει.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε τρία μέρη και τ΄ ανοίγουμε σε τρία φύλλα με τη βοήθεια ενός πλάστη. Αλέιφουμε το καθένα με νουτέλα , οχι πάρα πολύ ποσότητα, μέχρι λιγο πιο μέσα απο την περίμετρο. φυσικά όχι το τελευταιο φύλλο, και αφου τοποθετήσουμε ένα ποτηρι στη μέση χωρίζουμε με ένα μαχαίρι σε ακτινες, στην αρχή τέσσερις και μετά να γίνουν καθε κομμάτι 4, σύνολο 16 κομμάτια . Παίρνουμε δυο- δύο και τα στρίβουμε δύο φορές προς τα έξω . Ενώνουμε στο κάτω μέρος και είναι έτοιμο να φουσκώσει για αλλη μιά φορά.
- Μετά το αυγο, προσθέτουμε και σουσάμι η κομμένα αμύγδαλα. Ψήνουμε στους 180 βαθ στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο μονο 20λεπτά.
Η συνταγη για τα τσουρέκια η δικη μου αν θέλετε να κάνετε πολλά είναι μπορείτε να φτιάξετε επομένως με αναλογία την συνταγή για μισό κιλό αλευρι.
Τα υλικά σας θα πρέπει να είναι όλα ζεστά σε θερμοκρασία δωματίου και παραπάνω
Η συνταγη για τα τσουρέκια η δικη μου αν θέλετε να κανετε πολλα είναι εδώ