Ο μπακλαβάς της Αρτεμησίας

Με καρύδια από τις καρυδιές της, έφτιαχνε η μητέρα μου αυτό τον υπέροχο μπακλαβά! Μελωμένο, με κριτσανιστό φύλλο, και βούτυρο να μοσχοβολά, έχω από παιδί έντονη ακόμα την γεύση του.
- 1200 γρ. Φύλλο κρούστας.
- 500 γρ. Καρύδια ψιλοκομμένα.
- 1 κούπα βούτυρο γάλακτος λιωμένο.
- 1 κούπα ελαιόλαδο.
- 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη.
- 1 κουταλιά σούπας σουσάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο.
- 1 κουταλιά σούπας κοφτή κανέλα.
- 1 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο.
- 3 Ποτήρια νερό.
- 2 ποτήρια ζάχαρη.
- 1 ποτήρι μέλι
- 1 κουταλιά λεμόνι.
- Φλούδα από ένα πορτοκάλι.
- Γαρύφαλλα ολόκληρα.
- Ψιλοκόβουμε τα καρύδια, τα βάζουμε σε ένα μπολ, και προσθέτουμε την ζάχαρη,τα κανελογαρύφαλλα, το καβουρδισμένο σουσάμι,και τα ανακατεύουμε καλά .
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 νούμερο,και στρώνουμε 4 φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε ενδιάμεσα. Στρώνουμε το πέμπτο φύλλο δεν το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με μια χούφτα από το μείγμα των καρυδιών.
- Συνεχίζουμε να βουτυρώνουμε φύλλα και βάζουμε στο ταψί σε κάθε δεύτερο φύλλο μια χούφτα απο το μείγμα των καρυδιών μέχρι αυτό να τελειώσει. Τα φύλλα που πασπαλίζουμε με καρύδια δεν τα βουτυρώνουμε. Τα τελευταία τέσσερα φύλλα τα βουτυρώνουμε χωρίς να βάλουμε καρύδια.
- Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια μέχρι κάτω και βάζουμε στο κάθε κομμάτι από ένα γαρύφαλλο.
- Καίμε το λάδι μέχρι να καπνίσει,και ρίχνουμε κουταλιές επάνω στα κομμάτια του μπακλαβά και ειδικά στις σχισμές . Πρέπει να γίνονται φυσαλίδες όταν ρίχνουμε το λάδι. Αυτό θα το πετύχουμε μόνο αν το έχουμε αφήσει να κάψει πολύ.
- Βάζουμε το γλυκό στον φούρνο και το ψήνουμε 1&1/2 ώρα στους 150-155 βαθμούς ,εστίες πάνω-κάτω στην τρίτη σχάρα.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη το μέλι και την φλούδα πορτοκαλιού να βράσουν 7 λεπτά. Προς το τέλος προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού . Όταν το γλυκό μας έχει σχεδόν κρυώσει, ρίχνουμε καυτό το σιρόπι,και το αφήνουμε να το απορροφήσει για τουλάχιστον 8-10 ώρες.
Ο μπακλαβάς πρέπει να ψηθεί καλά σε χαμηλή θερμοκρασία και αρκετή ώρα για να γίνουν τα φύλλα τραγανά. Αν τον ψήσουμε γρήγορα σε υψηλότερη θερμοκρασία,θα καούν τα κάτω φύλλα, στη μέση θα μείνουν άψητα, και στο σιρόπιασμα θα μας λασπώσουν. Δεν κόβουμε ποτέ τον μπακλαβά πριν σιροπιαστεί πολύ καλά. Αν αφαιρέσουμε κάποιο μικρό κομμάτι,θα δημιουργηθεί κενό ,και αρκετό απο το σιρόπι θα παραμείνει εκεί οπότε δεν θα απορροφηθεί σωστά. Τα κάτω φύλλα καίγονται πολύ εύκολα. Γι αυτό πάντα ψήνουμε το γλυκό, στην τρίτη σχάρα.
Χαρηκα που μας εγραψες για το καψυμο του μπακλαβα
η Αδερφη μου και εγω τον καιμε τον μπακλαβα παντα
το λαδι οταν ειναι ατοιμο καμενο το καταλαβαινω οταν ριξω μεσα ενα κομματακι απο το φυλο του μπακλαβα και παρη αμεσως χρωμα..
νασε καλλα καλη μου!!!!και παντα να μας δεινης τετοιες ωραιες συνταγες!
Γεια στα χέρια σου!!!
Πολυ ωραία συνταγη!!!!!!!!!