Ο Λαιμός της Καμηλοπάρδαλης
Για το παντεσπάνι
- 5 αυγά ολόκληρα
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γρ ζάχαρη
- 130 γρ αλεύρι
- 1 κ.γλ. μπεικιν πάουντερ
- 20 γρ νισεστέ
- 1 ζαχαρη βανίλια ή μια δόση βανίλια σε μπουκαλάκι πλαστικό μικρό στα σούπερ.
- 1 κ.γλ. λάδι
- Για το σκούρο χρώμα: 3 κ. σ. κακαο ανακατεμένο με 2 κ. σ. νεράκι η γάλα
- Μια λαδόκολλα που επάνω με μαρκαδορο κάνουμε το σχέδιο.
Κρέμα γέμισης
- 250 γρ. μασκαρπόνε
- 450 κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 πακέτα Sahnesteif ή 4 κ, σ. άχνη
- 2 κ, σ. νεσκαφέ σκόνη
- Κρέμα: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το Sahnesteif ή την άχνη μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί και να στέκεται. Ανακατεύουμε σε μπολ το μασκαρπόνε με την ζάχαρη και τον καφέ να λιώσει ο καφές, αν δεν έχει λιώσει καλά δεν πειράζει θα λιώσει μέσα στο ρολό. Προσθέτουμε και τη σαντιγί , ανακατεύουμε λίγο να ενωθεί με το μασκαρπόνε.
- Για το παντεσπάνι: Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο βαθμούς. Χτυπάμε τα αυγά στο mixer με την ζάχαρη και την βανίλια για 8 λεπτά, να αφρατέψουν πολύ καλά. Μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι.
- Το αλεύρι, μπέικιν και κόρν φλαουερ τα κοσκινίζουμε, για να μην έχουν σβώλους και τα προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά και το ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών απαλά.
- Μοιράζουμε το μείγμα στα δυο. Βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου (37χ 32) και βάζουμε επάνω την λαδόκολλα που έχουμε ζωγραφίσει και επάνω σε αυτή βάζουμε μια άλλη καθαρή λαδόκολλα.
- Σε κορνέ βάζουμε τη μισή σχεδόν δόση από το μείγμα και βάζουμε το μίγμα επάνω στο σχέδιο της λαδόκολλας. Ψήνουμε για 3 λεπτά
- Στο άλλο μισό μείγμα ρίχνουμε το κακαο και ανακατεύουμε απαλά. Αν έμεινε μείγμα από το άσπρο, το ρίχνουμε και αυτό μέσα και ανακατεύουμε απαλά.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε το σοκολατενιο μείγμα επάνω στο ψημένο να πάει παντού. Το ψήνουμε πάλι για 10-12 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
- Συναρμολόγηση: Μόλις ψηθεί το ρολό, το βάζουμε απάνω σε μια πετσέτα κουζίνας με αρκετή ζάχαρη , αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το τυλίγουμε ρολό με το σχέδιο από έξω . Όταν θέλουμε να το γεμίσουμε, ανοίγουμε το ρολό, το γεμίζουμε με την κρέμα της αρεσκείας μας και το τυλίγουμε έτσι που το σχέδιο να είναι από έξω μεριά. Το αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες και μετά το σερβίρουμε.
Για να γίνει πιο εμφανίσιμο, μπορούμε να κόψουμε τις άκρες του ρολού πριν το σερβίρουμε στην πιατέλα
Μπορούμε να κάνουμε ό,τι κρέμα θέλουμε σκέτη ή με φρούτα μαζί. Εγώ έφτιαξα την κρέμα τιραμισού.
Την συνταγή την είδα στο σάιτ Chefkoch