Ντοματάκι γλυκό του κουταλιού
- 1 κιλο ζαχαρη
- 1 κιλό ντοματάκια
- 2 ποτηρια νερο
- 500 γρ μελι
- χυμο απο μισο λεμονι
- 2 βανιλιες
- 3 φυλλα αρμπαροριζα
- 10 καρφακια γαρυφαλλο
- 1/2 κ.γλ. ξινο
- μια κουπα ασβεστονερο (να σκεπαζονται τα ντοματακια)
- Καθαριζουμε με μαχαιρακι τα ντοματακια μας και οχι στο ζεστο νερο διοτι μετα λειωνουν
- τα βαζουμε 2 ωρες στο ασβεστονερο
- τα πλενουμε πολυ καλα
- τα αποβραζουμε ενα νερο
- τα πλενουμε πολυ καλα με κρυο νερο
- κανουμε ενα σταυρο μικρο με το μαχαιρακι στο κατω μερος της ντοματας
- σφιγγουμε με τα χερια μας τα ντοματακια ενα ενα να φυγουν ολα τα νερα και τα σπορια
- τα βαζουμε πανω σε πετσετα να στεγνωσουν
- βραζουμε το σιροπι 10 λεπτα απ την στιγμη που αρχιζει ο βρασμος
- ριχνουμε ενα ενα τα ντοματακια και ξαφριζουμε καλα τον πορτοκαλι αφρο που βγαζουν,πρεπει να ξαφρισουμε καλα για να εχει το σιροπι μας λαμπερο χρωμα
- προσθετουμε τα γαρυφαλλα και δενουμε το γλυκο
- οταν κοντευει να δεσει καλα, ριχνουμε το λεμονι, το ξινο, τις βανιλιες, την αρμπαροριζα και το μελι
- μολις δεσει κλεινουμε την εστια μας και αφηνουμε 24 ωρες
- εαν εχει αφησει νερο ξαναδενουμε μεχρι το επιθυμητο σημειο
- βαζουμε σε αποστηρωμενα βαζα
- καλη επιτυχια
κατ αυτο τον τροπο κανουμε γλυκο και το κιτρινο μικρο ντοματακι