Μπριός με γέμιση κρέμα βανίλιας και παπαρουνόσπορου
Για τη ζύμη
- 400 γρ αλεύρι
- 1 φακελάκι μαγιά
- 100 ml γαλα
- 100 g ζάχαρη
- 100 g βούτυρο
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (εγω εβαλα πολυ λιγότερο)
Για την κρέμα:
- 250 ml γάλα
- 1 φακελάκι βανίλια (ανθος αραβοσιτου)
- 2 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ
- 50 γρ ζάχαρη
Για τη γέμιση:
- Παπαρουνοσπορο
- 50 g σταφίδες
Άλειμμα
- 1 κροκο αυγου με λιγο γαλα
- 20 g ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (δεν εβαλα, εβαλα σουσαμι)
- Η ζύμη: Σε μια λεκανη βαζουμε το αλευρι, στην μεση κανουμε λακουδιτσα και βαζουμε την μαγια, το χλιαρο γαλα με την ζαχαρη, και λιγο αλευρι απο τις ακρες και ανακατευουμε καλα. Το αφηνουμε να φουσκωσει σε ζεστο μερος.
- Οταν φουσκωσει και βγαλει φουσκες, προσθέστε τα αυγά , το αλάτι και ζύμωνουμε απο κατω- επανω (δηλαδη το ανασηκώνουμε) και αφήστε το σε ζεστό μερος (αν χρειαστει, βαλτε ακομα αλευρι να μην κολλαει στα χερια) για 1 ώρα.
- Ετοιμάστε την κρέμα: Βαλτε το γάλα με τη ζάχαρη, τη βανίλια να ζεσταθουν, μολις αρχιζει να σιγοβραζει, βαλετε και το κορν φλαουερ μέχρι να γινει μια κρέμα. Την σκεπαζουμε με μεμβρανη και την βαζουμε στην ακρη να κρυωσει.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο με έναν πλάστη και βαλτε επανω την κρέμα (εγω εβαλα μισο κρεμα βανιλια, στην βανιλια εβαλα και σοκολατα τριμμενη, μισο παπαρουνοσπορο και πανω στην παπαρουνα ,τριμμενη αμυγδαλόπαστα). Πασπαλίζουμε με κομματάκια σοκολάτας, σταφίδες και στη συνέχεια ρολαρουμε τη ζύμη για να γινει σαν ένα λουκάνικο. Κόβουμε το λουκάνικο μας απο τις ακρες να εχουμε 4 κομματια στην ακρη.
- Σε ενα ταψι βαζουμε μια λαδοκολα κανουμε ενα στεφανι, το ενονουμε λιγο στην μεσα μερια, με το αριστερο μας χερι σηκωνουμε το στεφανι, και με ενα ψαλιδι κοβουμε καθε 4 ποντους,(αλλα οχι μεχρι το τελος,το στεφανη να μεινει ενωμενο). Στην μεση τοποθετουμε τα τρια κομματια, ετσι που να γενεται η γεμιση, και το 4το απο πανω στην μεση.
- Τωρα κανουμε το στεφανι. Παίρνουμε ενα κομματι το βαζουμε προς την μεση,και δυο μενουν εξω πλαγια ,ενα μεσα ,δυο εξω εναλλαξ μεχρι το τελος γυρω-γυρω.
- Το βαζουμε στην ακρη ,το αφηνουμε να φουσκωσει για 30 λεπτα. Το αλειφουμε με το αυγο και το βαζουμε στον προθερμασμενο φουρνο ,στους 180 β. για 30 λεπτα, εξαρταται απο τον φουρνο σας.
- Αφαιρέστε από το φούρνο και πασπαλίζουμε το τσουρέκι με ζάχαρη άχνη. Μπορούμε επίσης να βουρτσίστε με σιρόπι ή μαρμελάδα βερίκοκο.