Μπιφτέκια με σάλτσα ταχινιού και πατάτες
Και αυτά τα μπιφτέκια γίνονται αφράτα, η σάλτσα λεμόνι-ταχίνι τα κάνει πικάντικα και πολύ νόστιμα! Τα συνοδεύουμε με πατάτες ψημένες με ταχίνι και λεμόνι.
Για τα μπιφτέκια:
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο,
- 1 μεγάλο κρεμμύδι,
- 1/2 πιπεριά ό,τι χρώμα θέλετε,εγώ έβαλα πράσινη,
- 100 γρ. μανιτάρια,
- 4 κουταλιές της σούπας φρυγανιά,
- λίγο άνηθο ή μαϊντανό,
- ρίγανη,θυμάρι και αλατοπίπερο.
- Για τις πατάτες:
- 5-6 μέτριες πατάτες σε κομμάτια,
- αλατοπίπερο,ρίγανη,σκόρδο,λάδι και λίγο νεράκι.
Για τη σάλτσα:
- 1 γεμάτη κουταλιά σούπας ταχίνι,
- χυμό 2 λεμονιών,
- 2-3 κ. νεράκι αν χρειαστεί στο τέλος.
- Βάζουμε στο μούλτι κρεμμύδι, πιπεριά, άνηθο ή μαϊντανό και μανιτάρια, τα ψιλοκόβουμε.
- Βάζουμε σε μπολ τον κιμά μας, προσθέτουμε το μείγμα που πολτοποιήσαμε, την φρυγανιά, αλατοπίπερο, θυμάρι, ρίγανη και ζυμώνουμε καλά να ενωθούν οι γεύσεις μεταξύ τους.
- Σε μικρό μπολ αραιώνουμε το ταχίνι με το λεμόνι, αν βγει πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο χλιαρό νεράκι, ανακατεύομε καλά μέχρι να διαλυθεί το ταχίνι.
- Πλάθουμε μπιφτέκια, τα περνάμε από το μείγμα-σαλτσούλα ταχινιού, τα γυρίζουμε με ένα κουτάλι από τις δύο πλευρές και τα βάζουμε σε πυρέξ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 30-40 λεπτά περίπου.
- Βάζουμε και τις πατάτες μας σε άλλο πυρέξ, τις αλατοπιπερώνουμε,ρίχνουμε ρίγανη,σκόρδο σε φετούλες. Χτυπάμε το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού και το λάδι,περιχύνουμε τις πατάτες και ψήνουμε 45' περίπου. Συνοδεύουμε τα μπιφτέκια μας.
Τα μπιφτέκια μπορείτε να τα ψήσετε και στο γκριλ, εγώ ήθελα να μην χάσουν την υγρασία τους και τα έψησα στο φούρνο χωρίς να βάλω καθόλου νερό στο πυρέξ μου!
Ανακάτεψα την σάλτσα ταχινιού προσθέτοντας στο μείγμα ρίγανη,πιπέρι και μπαχαρικά για κρέας (υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ),δεν βούτηξα ένα ένα τα μπιφτέκια μες στο μείγμα αλλά έριξα κουταλιές απάνω σε όλα τα μπιφτέκια και τις πατάτες που ψήθηκαν μαζί στο ίδιο ταψί και όχι χωριστά.