Μπιφτέκια λαχανικών
Νηστίσιμο και υγιεινό μπιφτέκι χωρίς κιμά, πολύ νόστιμο! Τα μπιφτέκια αυτά τρώγονται ευχάριστα και από παιδιά που δεν αγαπούν τα όσπρια
- 400 γρ. ρεβίθια προβρασμένα στο σπίτι ή έτοιμα κατεψυγμένα από το σούπερ μάρκετ
- 1 κονσέρβα καλαμπόκι
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
- 1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
- 1 κ.γλ. κοφτό ρίγανη
- Λίγο μαϊντανό ψιλ/νο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κ. γλ. κάρυ
- 1 κ.γλ. πάπρικα
- Λίγο τσιλι σκόνη (προαιρ.) για πιο πικάντικη γεύση
- 1 αυγό (προαιρ.)
- Λίγη φρυγανιά για να σφίξει ελαφρά το μείγμα καθώς και για το πανάρισμα
- Λίγο λάδι
- Χτυπάμε ελαφρά στο μπλέντερ το καλαμπόκι, τα ρεβίθια, καρότο, φρυγανιά, κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μυρωδικά. Τα υλικά να μην έχουν πολτοποιηθεί πολύ.
- Προσθέτουμε και το αυγό ( αν θέλουμε) και το κάρυ μαζί με τα άλλα μπαχαρικά και ζυμώνουμε.
- Το μείγμα μας δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ αλεσμένο, αλλά τα λαχανικά μας να είναι ευδιάκριτα. Αν είναι αραιό το μείγμα, προσθέτουμε μέσα και λίγη φρυγανιά.
- Εγώ χρησιμοποιώ το μίνι πίμερ για να χοντροκόψω τα λαχανικά μου και μετά τα ανακατεύω καλά με το χέρι σε λεκάνη.
- Αφήνω το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα και μετά πλάθω μπιφτέκια μεγάλα που τα τυλίγω σε φρυγανιά.
- Τα ψήνω στο λαδωμένο ταψί στο φούρνο, στους 200ο περίπου 30 λεπτά ανάλογα το φούρνο στον αέρα.
- Καλή επιτυχία!
Τη σάλτσα αυτή τη χρησιμοποιώ και στα ντολμαδάκια γελαντζί και στους διάφορους κεφτέδες....ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες κ.α.
Tα σερβίρω σε ψωμάκια του χάμπουργκερ ή σε ψημένες φέτες ψωμιού, πάνω βάζω σπανάκι ωμό, 1 φέτα ψημένη ντομάτα , το μπιφτέκι και το κλείνω με ψημένο ψωμί.
Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά, που μπορεί να έχουμε σπίτι. όπως μανιτάρια, πιπεριές πράσινες ή χρωματιστές κ.ά.
Για πιο πικάντικη γεύση, αλείφω το ψωμάκι μου με μια σκελίδα σκορδο, λίγο λάδι , λίγο αλάτι και ψήνω στο γκριλ του φούρνου να ροδίσει.